måndag 20 oktober 2008

Papa Dees trovärdighet

Ett problem när det gäller våld mot kvinnor är att det ofta sker inom hemmets väggar, och den som slår är ofta den man som säger sig älska kvinnan i fråga. Kvinnan brukar inte sällan förklara sina skador med mer eller mindre osannolika berättelser som alla går ut på att det absolut inte är hennes snälle och timide man som gjort det hela. Han som älskar henne och som hon älskar så högt tillbaka. Hon har bara gått in i en dörr, eller trillat och slagit sig på verktygslådan. Eller råkat tappa ett enkilos blockljus i bakhuvudet med en kraft som motsvarar smällar man brukar få vid bilolyckor.

Gemensamt för de flesta av dessa fall är att vittnen saknas. Det kan finnas barn som gömmer sig under sängen eller grannar som hör skrik och bråk men det är sällan han gör misstaget att slå sin fru/sambo/flickvän inför ögonen på vuxna, okända människor. Daniel Wahlgren (a k a Papa Dee) trodde förmodligen inte att någon skulle se honom den här gången heller. Nu tog han fel. Vittnen har sett honom kasta sin fru in i en stenvägg på stan med blodvite som följd. Vittnen har sett honom släpa sin fru uppför en trapp i håret. Vittnen har hört kvinnan i fråga skrika som om hon blev slagen. Vittnen har hittat henne ute i trappen blodig och sönderslagen.

Papa Dee, som efter att ha kastat in frun i väggen tog en taxi hem och lämnade henne på gatan förstår ingenting. Han kom i stället ut i trappen och frågade "men vad är det som hänt älskling" som om han inte märkt när hon, enligt egen utsago, slängt ovan nämnda blockljus i sitt eget huvud, skrikit som om hon höll på att bli ihjälslagen eller som om han glömt att han nyss släpat upp henne för trappen.

Nu när vittnen finns kan vi ju var och en bilda oss en uppfattning om hans och fruns trovärdighet. Det har även Tingsrätten gjort. De har däremot kommit till den något underliga slutsatsen att det bara är kast med fru in i stenvägg som kan läggas Papa Dee till last. För detta får han dagsböter. Vilket hans advokat säger att han bör vara tacksam för. Bara detta talar ju sitt tydliga språk om hur t o m advokaten bedömer åklagarens bevisning. Men tydligen inte tingsrätten...

Vad skall till om inte ens vittnen räcker? Vad sänder det för signaler till alla andra misshandlade och rädda kvinnor som inte vågar säga som det är? Och kommer Papa Dee sluta slå sin fru?

4 kommentarer:

Malinka sa...

Papa Dee kommer att sluta slå sin fru utanför lägenheten.

Kast med liten fru ... Fy fan.

Anna-Karin sa...

Ja, det är väl det enda misstag han anser sig ha begått, att inte ha kontrollerat sig själv utomhus...

Anonym sa...

Men snälla nån... det vet u alla som har sett "Fight Club" hur illa man kan skada sig genom att misshandla sig själv! Nämndemännen har ju naturligtvis tittat på den filmen och dragit sina slutsatser utifrån den. DLM

Anna-Karin sa...

Ahaaaa! Så det är därför. Då tycker inte jag att de där nämndemännen skall titta på sådana filmer!