söndag 26 oktober 2008

Föds det barn i Italien?

Att barnafödandet minskat dramatiskt i Italien vet vi ju. Men det föds väl ändå en och annan frisk unge där fortfarande?

6 kommentarer:

Kristin sa...

Ja det är tragiskt. Lika dant med opastöriserade ostar, det kan jag lova tänker ingen fransyska på under graviditeten och vad jag vet så verkar det födas lika många friska barn där som i de flesta andra länder.

Anna-Karin sa...

Ja, för att inte tala om detta med läkemedel. Ibland skulle man tro att det bara är i Sverige vi kan bli botade, för utrikiska mediciner är ju väldigt farliga.

Malinka sa...

Fast hur ser skillnaden ut i antalet fall av listeria och toxioplasmos i Italien och i Sverige?

Själva kostråden är det egentligen inget fel på. Om man läser dem som en tänkande människa. Hon tänker nämligen att "oj, då kanske jag undviker parmaskinkan" men ångslar inte över om hon råkat få i sig lite – eller helt kallt ;-) väljer att käka lite för att hon är så sugen.

Problemet är att den svenska mödravården och dess kör inte ger råd till tänkande människor. De dikterar lagen för boskap. Det är felet.

(Fransyskor får förresten inte käka råa grönsaker under graviditeten. Får då får de toxoplasmos.)

Anna-Karin sa...

Då missförstod jag nog ursprungsfrågan. Uppfattade den som att hon var väldigt orolig över dom skivor hon redan ätit...

I övrigt så tycker jag ofta det är så att man behandlas lite som en idiot när man har med vården att göra. Som när jag skulle opereras förra vintern på ett privat sjukhus och sköterskan skulle förklara hur deras mottagning hängde ihop med själva sjukhuset. "Vi är liksom som om du tänker dig en galleria med många olika butiker."

Nähä?!

Malinka sa...

Nä du missuppfattade inte. Det var jag som talade i det s.k. skägget. Hon var jätteorolig för att hon hade ätit fyra skivor parmaskinka.

Anledningen till att hon var orolig är att mödravården går hårt ut med att inpränta kostråden från SLV i blivande mödrars medvetande. Och eftersom den genomsnittliga mvc-barnmorskan är lika informationskritisk som den genomsnittliga medborgaren – d.v.s. inte alls – blir resultatet att gravida tror att en risk för listeria är samma sak som att man får listeria om man råkar tänka "parmaskinka".

Anna-Karin sa...

Ja, visst är det underligt. Jag kan iofs förstå att man oroar sig när man är gravid. Jag menar, jag oroar mig ju för allsköns sjukdomar utan att vara, eller någonsin ha varit, gravid.

Men ibland blir det liksom lite mycket goda råd...