torsdag 9 oktober 2008

Kvinnor skall följa!

Det är precis det här kampen för jämställdhet handlar om. Att man skall kunna välja vad man vill utan att få höra att "en tjej kan aldrig vara kille och en kille kan aldrig vara tjej”. JämO:s tolkning av ärendet är något snäv, men förmodligen korrekt. Dansskolan i fråga tillhandahåller tjänsten till både kvinnor och män men talar sedan om att som kvinna får man inte föra, för det är för många kvinnor anmälda till kurserna... För övrigt borde det väl, om kvinnor nu vanligen följer, vara bra med en kvinna som vill ta den traditionella mansplatsen och föra?

Men jag antar att man på dansskolan förutsatte att de följsammare kvinnorna inte skulle vilja dansa med en annan kvinna, eller?

I mina öron låter det som en ovanligt pryd och gammalmodig dansskola. Det borde väl rimligen finnas dansskolor som fattat att vi lever på 2000-talet. Då tar man helt enkelt sina pengar och går dit i stället.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vill en föra som kvinna så rekommenderar jag Chicago75 swingdansskola (Hornsgatan 75, Stockholm). Trots att de här danserna kommer från 20-talet till 40-talet så går det absolut att dansa det könsneutralt, eller att byta könsroller!
Dessutom är Chicagos personal rätt trevlig och lgbtq-friendly!

Bloggerskan sa...

Tack för tipset!

Anonym sa...

Inom tangon är det ett väl debatterat ämne (se Tangoportalens forum) och det finns olika klubbar o sammankomster för olika smaker. När man tränar kan man räkna med att få ta den andres roll iom att ojämna par alltid uppstår. Även en macho i Argentina agerar kvinnans steg i träningssituationen. Dessutom byter man oftast danspartner under en lektion för att utveckla sig själv, sin lyhördhet. Men tjejen som anmälde till Jämo verkar svårt med samspelet med sin omgivning. Om hon kräver att alltid få vara förande part så tvingar hon de andra i gruppen att agera annorlunda än de vill. Slutsats: gå och dansa med nån annan!
/Joppe

Bloggerskan sa...

Innan jag läste "Joppes" kommentar hade jag just raderat en anonym kommentar från någon som kallade sig "Mexican" och häcklade svenskarna för att vi "hatar könsroller" och inte "lever" och att i hans (?) hemland skulle denna incident blivit totalt utskrattad i media.

"Joppes" kommentar är ju också anonym men motsäger helt "Mexicans".

Tycker dock att "Joppes" inlägg är väldigt bra, då det visar hur man riktar in sig på dansen, inte på könet i sig. Att lära sig dansa den andres steg är ju precis det som vi feminister brukar förespråka när vi pratar om delat arbete i hemmet, t ex. :)

kontakt sa...

Jag skulle tro att buggåfoxtrot-kulturen är den mest konservativa danskultur vi har i Sverige, helt enkelt för att det är den danskultur där raggning ligger närmast. Alla andra danskulturer har avlägsnat sig längre från dans som sällskapsdans, och satt själva dansen i högsätet.