torsdag 2 oktober 2008

Kung Carl XII

Sveriges utrikesminister, bloggaren Carl Bildt, sägs vara portad i Moskva. Detta efter hans utspel mot Ryssland i samband med kriget i Georgien och Sydossetien. Bildt tog ju diplomatin till nya höjder när han jämförde Putin och Ryssland med Hitler och Nazityskland. Men på UD oroar man sig inte över att vår stora granne är arga på vår utrikesminister, eller att det skulle smitta av sig på kontakterna mellan Ryssland och Sverige. I stället svarar Bildts presskontakt Irena Busic:
"Ryssarna fick chansen att träffa Bildt, men tackade nej. Det är inte aktuellt att försöka igen."
Sverige är ordförande i Europarådet men i stället för att träffa de andra ländernas representanter begav sig Bildt, tillsammans med kungen och drottningen, till Rysslands ärkefiende i Ukraina för att äta middag och diskutera huruvida Ukraina skall kunna bli medlem i EU eller inte. Bildt myste i TV över hur fint det skulle vara att lämna ett sådant besked under Sveriges ordförandeskap i EU, hur blågult det skulle bli med Sverige, Ukraina och EU... (Han syftade på flaggorna.) Att han undvek sina kollegor i Europarådet besvarade han genom sin pressekreterare såhär:
"Ukraina är oerhört viktigt och inte ens en utrikesminister kan vara på två ställen samtidigt."
Carl Bildt agerar som om vi var kvar någonstans på 1600-talet och han var kungen. Nästa år är det 300-årsjubileum av det stora slaget vid Poltava. I Ukraina.

Fler artiklar i ämnet: Rolf Gustavsson i SvD. Lena Hennel i SvD. Anders Bolling och Mats Carlbom i DN.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju inte det enda sammanträffandet mellan Bildt och Kalle Dussin. Turkarna kallade ju Kalle Dussin för "Järnskallen" eftersom då han fått en idé i skalle var det ingen som kunde få hononm att ändra sig... DLM

Bloggerskan sa...

Se där ja! Så är det ju. Vad var det Maria Abrahamsson kallade Bildt, halsstarrigt?

Eva-Lena Jansson sa...

Vid en ip-debatt mellan Carl Bildt och Peter Hultqvist där även jag deltog, angående krisen i Darfur i Sudan, framkom att Bildt var övertygade om att oljan skulle medverka till fred i området. Bildt avslutade debatten med följande replik: "Men jag har varit mer engagerad för freden i Sudan än vad jag tror att någon i denna kammare har varit, varit i närheten av eller ens är medveten om."

Synd bara att jag inte hade rätt till en replik till. För då hade jag sagt följande: Och jag tror ingen i denna kammare har varit lika agerad i oljebranschen i Sudan som Carl Bildt...

Bloggerskan sa...

Eva-Lena,
Haha, ja fast det är väl på en undermedveten nivå, kanske. ;)