torsdag 9 oktober 2008

Utfallen mot rättssystemet

I Expressen idag kan vi läsa om män som enligt egen utsago är utsatta för häxprocesser då de åtalats för misshandel respektive våldtäkt och sexuella övergrepp.

Är det månne ett ökande problem i samhället, detta att målägarbiträden och åklagare har mage att anklaga folk för sådant som de anser sig ha bevis för att det skett? För att saken skall prövas av domstol. Knappast. Frågan är vilket allmänvärde det finns i att höra Tito Beltran återigen upprepa att han är utsatt för en komplott, eller att åter höra musikern misstänkt för hustrumisshandel säga att han är oskyldig och utsatt för en häxprocess. Så länge de inte dömts är de juridiskt sett oskyldiga. Det jag reagerar över är alla i media uppblåsta utfall mot åklagare och målsägandebiträden som ju faktiskt bara gör sina jobb. För att inte tala om Engla Höglunds mammas aggressiva attacker mot Anders Eklunds försvarare.

Att prövas i domstol är inte en häxprocess. Att företräda en klient är inte något man gör för att kränka brottoffrets anhöriga. Det är i stället delar i vårt demokratiska samhälle. Nödvändigt för att t ex Englas mördare skall ställas till ansvar. Nödvändigt för att Tito Beltran skall kunna frias från misstanke, om han befinns oskyldig. Det enda sättet.

Inga kommentarer: