lördag 4 oktober 2008

Böcker att läsa

Först gjorde jag en beställning på Adlibris. Sen åkte jag och handlade och köpte DN. Dum ordning. Efter att ha läst DN:s kultursidor måste jag ju göra ytterligare en beställning på Adlibris. Leveransen är dock gratis så enda skadan är väl resursslöseriet med kartong och två fakturor...

Våren 2005 hade jag just mött lille mannen. Han var på väg med transsibiriska järnvägen till Ulaanbaatar när oroligheter bröt ut i Uzbekistan. Jag minns att jag var tvungen att plocka fram en karta för att se var Uzbekistan låg i förhållande till Mongoliet. Jag blev lugnad av att hela stora och något lugnare Kazakhstan ligger emellan.

Om oroligheterna i Uzbekistan hörde vi inget mer.

Nu har frilansjournalisten Elin Jönsson rest till Uzbekistan förklädd till flummig konsthandlare och gjort research om vad som egentligen hände. Denna har presenterats i boken Konsten att dölja en massaker. Var det islamistiska upprorsmän som sköt ihjäl sina egna anhängare, såsom de sedan erkände efter förhör i president Karimovs häkte. Jönsson berättar tydligen en helt annan historia. Maciej Zaremba är impad på DN:s kultursidor. Han gör också en liten fotnotsbetraktelse om att Barbro Alving borde jubla i sin grav över att de senaste tungviktiga reportagen gjorts av kvinnor. En av dessa kvinnor, Kristina Mattsson, författare till De papperslösa och de aningslösa, diskuterar papperslösas villkor på TCO på tisdag. Klart man skall dit.

Och två böcker till att beställa.

2 kommentarer:

Malinka sa...

Du kan ju alltid lägga ihop ordrar, vettu. Gjorde jag häromdagen när jag var tvungen (tvungen, tvungen, tvungen!) att beställa ännu en bok (*viskar* två böcker) för att öka på min oläst-hög.

För att fokusera på det viktigaste i ditt inlägg! ;-)

Anna-Karin sa...

Aha! Tack för tipset. Tror jag. *ser hur oläst-högen ökar*