Satt idag på Malmborgs konditori i Jönköping och åt lunch samt läste Yvonne Hirdmans Gösta och genusordningen. Jag skall skriva mer om boken och vad jag tycker om denna när jag läst ut den. Satt dock där och läste om hur kvinnor i bondesamhället började tjäna piga för att slippa vara gratis piga åt sin far och sina bröder (även om jag tror det fanns fler skäl än detta Yvonne Hirdmans till att de begav sig från hemmet), för att sedan gifta sig för att slippa ifrån pigjobbet, och i stället bli piga åt sin man. Eller skaffa sig en egen piga, som i sin tur gett sig av från hemmet och som stannade så länge hon inte "blev gift"...
Hirdmans tes, så här långt, är att detta beteende går på tvärs genom klasserna. Jag är inte lika övertygad om det. Ett skäl till att unga kvinnor, som t ex min farmor, gav sig av hemifrån var såklart att det blev en mun mindre att mätta i ett fattigt hem och eventuellt pengar att skicka hem. Farmor var äldst av syskonen Karlsson. Hennes pappa Anders dog i Spanskan 1919 då farmor var nio år. Modern, som då var gravid med sitt sjätte barn, fick lämna gården i södra Småland och flytta till ett mindre hus på andra sidan vägen som går genom byn. Tre år senare var det dags för farmor att ge sig av. Hon fick jobb hemma hos släktningar till hennes far, upp emot Gävle till. Tolv år gammal, andra änden av landet. Och jag lovar att det inte berodde på att hon inte hellre velat vara hemma.
Farmor blev sedermera kokerska och träffade farfar varpå hon blev hemmafru med ansvar för hemmet samt extraarbete, t ex granplantering. Något Hirdman lyfter i boken, att för att klara att vara ensam familjeförsörjare var mannen tvungen att ha en fru som jobbade i smyg. Jag minns henne bl a som en stor blå klänning som rörde sig mellan spisen, diskbänken och skafferiet där hon förvarade använt stekflott i urtvättade margarinpaket.
När jag så sitter där på Malmborgs reser sig kvinnorna vid bordet bredvid. De är väl 50+ och hyfsat välklädda. Jag fick känslan av att de var systrar eller svägerskor. Den ena föreslår att de skall plocka undan efter sig varpå den andra svarar:
- Nä, låt det stå! Något skall dom väl göra personalen!
Jag är osäker på om jag skall se det som ett sundhetstecken eller motsatsen.
2 kommentarer:
Håller med damerna! Det är alldeles för mycket folk som sitter och sover sig igenom sina arbetsdagar. Nej, en gammeldags förman, det skulle alla arbetsplatser ha. En sådan där med höga stövlar och en ridpiska. Då skulle arbetskraften akta sig för att slöa på jobbet. Det är helt klart för mycket pjosk och gull med personalen nu för tiden...DLAM
Skall nog tipsa er VD om att ni önskar er en rättare där i korridoren som spankulerar fram och åter och ser till att ni verkligen jobbar, och inte, t ex, sitter och skriver bloggkommentarer. ;)
Skicka en kommentar