måndag 29 september 2008

Skilj kyrkan från staten!

Ja, det kan man ju ha trott att det redan skett i Sverige, men så är inte fallet. RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér tar idag på Brännpunkt upp förslaget om att skilja kyrkan från staten när det gäller vigslar. Detta är något jag, och Feministiskt initiativ, förespråkat i många år.

Låt helt enkelt den som vill ingå ett juridiskt bindande kontrakt göra detta hos tingsrätten, Länsstyrelsen eller Skatteverket. Det borde räcka med att båda skriver på ett papper i vittnens närvaro. Sedan kan paret i fråga välja hur dom vill manifestera denna tilldragelse. Som jag och lille mannen, genom att gå och äta en god middag. Som många av mina vänner, genom en hejdundrande bröllopsfest. De som så önskar kan krydda detta med religiösa och kulturella ceremonier som att gnida sockertoppar över huvudena på de lyckliga tu, eller att pappa får lämna över sin dotter nu när hon inte längre skall vara oskuldsfull ung mö i hans ägo (jo, jag ironiserar över denna från USA importerade tradition som jag själv som tonåring såg som något mycket romantiskt).

Lika lite som kyrkan skall ha med det juridiska att göra i ett sekulärt samhälle, lika lite skall staten lägga sig i hur var och en väljer att fira sin kärlek.

Det känns som att det, år 2008, är dags att skilja på juridik och religion. Det bästa i kråksången är ju att Fru Justitia är blind; blind för sådant som könet på dem som vill ingå äktenskap. Det är, som vi vet, inte de religiösa samfunden.

Det är dags för tre av regeringspartierna att leverera nu. Eller skall de fortsätta låta ett litet parti på marginalen styra över oss alla?

1 kommentar:

Nisse Johansson sa...

Skilj inte på stat & kyrka, det stat och religionerna som skall skiljas till 100%. Det innebär att vem som helst får tro på vad som helst utan att andra berörs.

En följd blir att alla religioner blir utan bidrag från staten, dvs. skattebetalarna.

Skynda på !!