söndag 7 september 2008

Bluffministern

Jan Björklund är inte pedagog, han är militär, konstaterar idag lärarstuderande i Aftonbladet. Idag sändes tredje avsnittet i Sveriges Radios serie "Kris i skolan". Den där utbildningsminister Björklund avslöjades ha byggt hela sin karriär på lögner om den svenska skolans förfall. Begreppet "Flumskolan" är ju skapat av Björklund för att han vill få igenom militär disciplin i våra skolor. Som om detta vore det mest pedagogiskt riktiga. Vetenskap avfärdar Björklund genom att svartmåla vetenskapsmännen och -kvinnorna. Håller man inte med honom är man suspekt och ens forskning ingenting värd.

Jan Björklund har enligt regeringens hemsida ingen annan utbildning än sin officersutbildning. Hans förakt för forskning har tydligt visat sig de senaste veckorna.

Kan vi ha en utbildningsminister som föraktar all forskning som inte stöder hans egenpåhittade teser? Kan vi ha en skolminister som föraktar skolan, dess elever och dess personal?

Här finns en annan klok betraktelse över Björklunds bedrifter.

PS: Det är ju intressant i sig att våra ministrar uppenbart inte behöver ha någon som helst utbildningsbakgrund inom sina områden. Björklund har inte varit i närheten av en lärarutbildning, Beatrice Ask har ingen juridisk utbildning alls. Självklart kan man ha skarpa hjärnor bland sina sakkunniga, men för att verkligen kunna sätta sig in i frågorna och ha ett helhetsperspektiv som minister så hade det säkert underlättat om man själv visste vad man pratade om.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, jag håller med. Och vi har ju haft en kvinna som försvarsminister också. Leni Björklund. Ingen obligatorisk mönstring för henne. Och till på köpet tror jag inte hon ens gjort värnplikten!! Skandal.

Bloggerskan sa...

Men du menar väl inte att hon är diskvalificerad för att hon är kvinna? Snarare att hon inte gjort lumpen, kanske. Men jag har för mig att Leni Björklund åtminstone hade erfarenhet av militären på annat sätt? Vad hade Betrice Ask för erfarenheter inom juridiken? Snarare hade väl hon varit mycket mer lämplig som utbildningsminister?

Bloggerskan sa...

Kollade upp Björklund, Leni alltså, på Wikipedia. Hon skall ha följande bakgrund:

"Innan hon blev försvarsminister var hon kommunalpolitker i Järfälla, landstingspolitker i Stockholms läns landsting, chef för Sjukvårdens planerings- och rationaliseringsinstitut, SPRI, och generalsekreterare i Svenska kyrkan.

Björklund har en fil. kand. i samhällsvetenskapliga ämnen från Uppsala universitet och har bedrivit teologiska studier vid Ersta diakonisällskap. Hon är också medicine hedersdoktor vid Karolinska institutet. Leni Björklund är särbo med professor Jan-Åke Gustafsson.

Efter att ha varit kommunalråd i Järfälla några år blev Björklund 1980 landstingsråd. Åren 1983-1985 var hon sjukvårdslandstingsråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Efter att ha varit oppositionslandstingsråd 1985-1988 var hon en kort tid finanslandstingsråd 1988-1989."

Med sin fil kand slår hon alltså de andra två här nämnda. (Bland andra.) Däremot verkar hon inte haft någon direkt erfarenhet av försvaret innan hon blev försvarsminister.

Anonym sa...

Det är väl minst sagt ironiskt att tillsätta någon som inte varit skyldig att mönstra som just försvarsminister. Ska man skratta eller gråta? Jag har inget emot Leni som person eller några anmärkningar på hennes utbildning eller kvalifikationer i övrigt, men jag sätter ett stort frågetecken för om hon varit skyldig att mönstra. Har hon det? Nej.

Vår grundlag har sett till att vi inte är jämställda när det gäller försvaret så då ska vi inte vara det. Men grundlagen borde ändras när det gäller värnplikten. Och där tror jag att jag är på samma sida som Fi. Men än så länge har vi den lag vi har och då ska kvinnor inte ha samma rättigheter och möjligheter inom försvarsmakten, tycker jag.

Bloggerskan sa...

Ja, det var ju ett mycket moget och logiskt resonemang. Inte eventuella kvalifikationer genom värnplikt som skall påverka alltså utan huruvida man mönstrat genom tvång eller inte.

Du menar alltså på fullt allvar att ett fel (diskriminerande lagstiftning ang mönstring) rättas till genom ännu ett (vägra kvinnor att arbeta inom det militära alt med militära frågor).

Jag anser att kompetensen skall styra i tjänstetillsättningar.

Borde du inte lägga din energi på att bekämpa diskrimineringen i stället för att sitta och skriva tjuriga inlägg om hur diskriminerad du är som man eller det fruktansvärda i att feminister försöker åstadkomma jämställdhet (bl a genom att som Fi begära samhällstjänst för alla i stället för värnplikt för bara män, som ju f ö mer är mönstringsplikt idag än värnplikt)?

Jag börjar tröttna på dessa ständiga offerinlägg och svartmålningar av feminister.

Bloggerskan sa...

Och därmed stänger jag diskussionen i detta blogginlägg, då det hamnat långt från själva ämnet: skolpolitiken och ministrarnas utbildningsbakgrund. Blogginlägget handlar inte om feminism eller huruvida vi har en diskriminerande lagstifning vad gäller mönstring.