fredag 5 september 2008

Den hycklande arbetsmarknadsministern

Skrev nyss om att Högeralliansen försökte charma väljarna genom att ge tillbaka lite av det dom snott och hoppas att ingen kommer ihåg det. LO och (s) minns dock. Att först skära 160 miljoner från arbetsmiljöresurserna för att sedan ge tillbaka 33, och dessutom slå sig för bröstet och säga att nu skall vi satsa. Det får bara arbetsmarknadsminister Littorin att framstå som en... ja, något vilsen person.

Han börjar sin mandatperiod med att skära i Arbetsmiljöverkets verksamhet och slakta Arbetslivsinstitutet. Sedan gömmer han sig bakom sin pressekreterare och vägrar ge intervjuer. Plötsligt får han dock luft och ger sig ut på SvD Brännpunkt och skäller på byggjobbares tarzanmentalitet och säger sig oroas över att byggjobbare förolyckas på jobbet. Sin egen inblandning, t ex genom nedskärda resurser till arbetsmiljöinspektörer, vägrar Littorin att se.

Det är faktiskt ingenting annat än hyckleri.

Det enda förmildrande med Littorin är att han faktiskt försvarat kollektivavtalet. För det är ju precis det här vi försöker reglera tillsammans med arbetsgivaren, och försöker få alla arbetsgivare i Sverige att ställa upp på. Schyssta villkor, både ekonomiskt och arbetsmiljömässigt. Det hjälps knappast upp av Vaxholmsdomen och borgerlig antikollektivavtalsretorik. Det verkar i allafall arbetsmarknadsministern ha förstått. Nu hoppas vi att han skall förstå vikten av såväl inspektioner som gedigen forskning på området.

Han kan börja med att återinrätta Arbetslivsinstitutet.

Inga kommentarer: