fredag 5 december 2008

Lucka 5 - Två sköna praliner i julkalendern

Om jag har några "idoler" inom den fackliga världen så är det dessa två, här dessutom i ljuv förening. Handels Stefan Carlén och Kommunals Anna Thoursie. Här på konferens i Göteborg om jämställda löner och föräldraskap igår.

Stefan Carlén är en av få, med röst, i den fackliga världen som delar min uppfattning om hushållsnära tjänster. (Vi är förvisso många men förbundsledningarna har velat annorlunda, med undantag från t ex Handels.)

Anna Thoursie fick mig och min kollega Karin att bli snudd på tårögda när vi för sisådär en 3-4 år sedan första gången hörde henne berätta om statistisk diskriminering i samband med ett seminarium på ABF, arrangerat av utredningen kring delad föräldraförsäkring.

Sedan dess har vi kommit en bra bit på vägen. När vi i HTF började driva frågan om delad föräldraförsäkring för fem år sedan möttes vi av stor aggression från kollegor, förtroendevalda och medlemmar. Det var helt uppenbart en fråga som berörde människor. Ingen annan fråga jag drivit har mötts av ett sådant motstånd och sådana dåligt underbyggda motargument. Det blev helt enkelt kortslutning i folks hjärnor när de första gången fick höra talas om att föräldraförsäkringen kanske inte borde vara annorlunda utformad än någon annan socialförsäkring.

Igår tyckte jag mig se frukten av fem års arbete för en jämnare fördelning. Åtminstone om man ser till hur folk approcherar frågan. De flesta är nämligen överens om att en jämnare fördelning är nödvändig. De flesta har tagit till sig Anna Thoursies argument att om kvinnor är borta mycket från jobbet drabbas dom, och alla andra kvinnor, av att bli betraktade som "föräldrafaror". Sen kan man ju ha olika syn på arbete, om det är nödvändigt eller inte. Men för dem som anser att män och kvinnor skall jobba för att bli ekonomiskt självständiga och inte behöva vara beroende av någon annan för sin överlevnad så är en delning av föräldraförsäkringen ganska självklar.

Panelen igår bestod av folk från kommunen, från LO, från TCO, från universitetet och från forskningsvärlden och de två frågor som utkristalliserade sig som viktigaste reformerna var

- Begränsa deltidsarbetet

- Dela föräldraförsäkringen

På så sätt tror jag att vi skulle komma långt på vägen mot ett jämställt samhälle.

3 kommentarer:

Eva-Lena Jansson sa...

Hej och tack för dina kommentarer. Har provat att lämna kommentarer på din blogg tidigare men inte lyckats, konstigt nog. Jag delar din uppfattning om Stefan och Anna, två personer som det skulle behövas fler av.

kan vi inte äta lunch någon gång efter helgerna? Det verkar som om du har turen att faktiskt få se solen och dessutom utsättas för värme.

ha det bra!
Eva-Lena

Bloggerskan sa...

Lunch vore trevligt. Jag är åter på plan i slutet av januari. Förhoppningsvis med viss solbränna. ;)

Tjockalocka sa...

Ja, ja och ja!

Jag håller med!

/Jennie