onsdag 17 december 2008

Sigge och moderniteten

Möt Sigge. Han bor inneboende med sin mamma, pappa, mormor och fem syskon i ett badrum i Vällingby. Sigge är silverfisk (Leipisma saccharina) och en pigg liten krabat. Därför är han också svår att fånga på bild. Sigge trivs bäst i mörker där han får kila runt med sin storfamilj i jakt på föda. Sigges favoriträtt är hårstrån och mjäll.

Dom Sigge bor hos har inte så mycket emot honom och hans familj. Dom tänder t ex ljuset innan dom går in i badrummet för att inte trampa på någon av de inneboende. Kanske beror det på att silverfiskar inte upplevs som skadedjur. Till skillnad mot kackerlackor t ex.

Ikväll såg Sigges landlady Uppdrag Granskning om boendemiljön i Actas hus i Rosengård i Malmö. Det fick henne att bli illamående och fundera över hur miljonprogrammet, som skapades för att ta folk från undermåliga boendemiljöer, plötsligt blivit till det det var meningen att motverka. Hur kommer det sig att vissa människor bor i förhållandevis fina hyresrätter med bara silverfiskar som sällskap, medan andra får bo i rena misären med kackerlackor krälande i barnens sängar? Eller på campingplatser bland missbrukare och kriminella? I högmoderna Sverige? Som man trodde brutit med Lortsverige... Skamligt är det enda ord jag kan komma på.

Inga kommentarer: