onsdag 10 december 2008

Nationalstatens återkomst

I Dagens Nyheter idag skriver Göran Rosenberg om det han kallar samhällets återkomst. Om nyliberalismens dödsryckningar, där vi nu ser nationalstater åter försöka ta kommandot över den globala marknaden. Rosenberg framhåller att det är dags att överge föreställningen att den globala marknaden reglerar sig själv.

"En global marknad behöver i princip en global stat, eller åtminstone globala institutioner med makt att genomdriva globala spelregler byggda på globala politiska överväganden och överenskommelser."

Globala. Inte mellanstatliga. Ja, det kan vi ju drömma om. Jag tror nämligen att nyliberalismernas vurm för globaliseringen och den självreglerande marknaden finns där så länge marknaden går deras väg. Annars skulle de ju inte komma springande till staten för hjälp när deras banker eller företag är på väg att gå omkull...

Det börjar bli uppenbart att man inte vill att marknaden skall vara självreglerande, när det börjar röra sig om förlust av egna pengar och investeringar. Fast man kan ju såklart alltid säga att man vill att staten skall gripa in p g a att man ju inte vill att ens personal skall bli av med jobben. Men i ett nyliberalt samhälle är det väl precis det som måste ske. Låt Volvo och Saab gå i konkurs, låt de anställda få sina uppsägningslöner och sedan kommer, väl, marknaden att ta hand om dem. Några extra pengar till sådant som a-kassa eller arbetssökande behövs inte.

Apropå det så har finansminister Anders Borg nu sagt att han ångrar sänkningen av a-kasseersättningen. Det funkade väl bara i teorin, kan man tänka. Välkommen till verkligheten, finansministern!

Och i veckan har statsministern uppmanat oss att handla och äta svenskt i jul. Om det här hade varit en spaning hos Spanarna i P1 så hade jag kallat den Nationalstatens Återkomst.

Inga kommentarer: