fredag 12 december 2008

Minnets experter

I rättegången kring morden i Arboga har åter de två experterna Jörgen Borg, professor och läkare i neurologi, och Sven Å Christianson, psykolog hörts, enligt DN:s pappersupplaga på fredagen. Den senare utmärker sig åter med sina tvärsäkra konstateranden som i stort sett förutsätter att han är Arbogamamman. När neurologen säger att det visst kan finnas möjlighet för mamman att minnas det som skedde före attacken, att det bl a kan bero på om hon är höger- eller vänsterhänt, svarar Christianson ampert att det minsann är han som är minnesexperten och att:

"Jag uttalar mig om vad hon minns, inte om professor Borgs spekulationer om minnet."
Jaha! Så psykologen vet sanningen om denna enskilda persons minnesbilder, och neurologens förklaringar kring vad som händer när hjärnan rent fysiskt påverkas av slag är alltså rena spekulationer.

Men det är klart, har man byggt sin karriär på att hävda att man vet vad andra människor minns måste man såklart försvara denna position. Frågan är om inte den pompöse Christianson diskvalificerar sig själv genom uttalanden som ovanstående.

Jag är förvisso varken neurolog eller psykolog, men ganska säker på att om man tar tio personer, rakar deras huvuden och sätter ett kryss på huvudet och sedan slår alla tio med en hammare på samma ställe så kommer de tios minnesbilder att variera individuellt. Oavsett vad Sven Å Christianson tror sig veta.

2 kommentarer:

vmm sa...

Det är ju också Sven Å Christiansen som hjälpt Thomas Quick att minnas det han gjort eller inte gjort. Det verkar ju ha gått "sådär" i hans fall.

Anna-Karin sa...

Jo, jag har läst krönikan i Aftonbladet idag om detta. Att han ibland menar att man kan minnas, ibland inte alls kan minnas. Det verkar bero på vem som är hans uppdragsgivare...

Hittar dock inte krönikan för länkning...