fredag 26 december 2008

Det var ju MIN tallrik!

Sa Tycho Jonsson när hans son givit bort den porslinstallrik han inte ville ha till en fattig. Nu får han stöd av bloggaren Blondinbella som instämmer i att det faktiskt var Tychos tallrik och jämför Karl-Bertil Jonsson med kommunister och AFA (Antifascistisk Front). Hon är upprörd att SVT visar denna kommunistpropaganda varje jul. Dessutom tycker hon inte om att kapitalisterna framställs som tjocka gubbar. Nä, dom kan ju lika gärna vara spinkiga blondiner.

Blondinbella blev dessutom besviken att hennes läsare protesterade genom att hota att sluta läsa hennes blogg. Hon trodde hon skulle få medhåll i sitt krav på att kommunistpropagandan skulle bort.

Minns min klasskompis Susanne på gymnasiet som blev mycket upprörd på mig när jag dristade mig säga att det fanns ett politiskt budskap i sagan om Karl-Bertil Jonsson. Hur kunde jag påstå något så korkat! Förmodligen är Blondinbellas läsare lika upplysta som Susanne var då. De ser helt enkelt inte det som Blondinbella ser. Eller så tillhör dom, till skillnad från bloggerskan i fråga, den grupp som förstår sig på och uppskattar satir. Satir som ju är som bäst när den slår uppåt.

Någon nämnde i en kommentar på nätet att Karl-Bertil alls inte var som Robin Hood. Eftersom Robin Hood snodde från staten och gav tillbaka till folket medan Karl-Bertil snor från enskilda människor. Att Robin Hood var en stråtrövare, d v s inget annat än en tjuv, har man missat. Liksom Prins Johan bara var sin brors ersättare medan brodern Rikard var iväg på sina misslyckade korståg i det heliga landet. Frågan är hur legitim Johans skattskrivning var, egentligen? Eller om det var nödvändigt p g a att broderns korståg satte sprätt på alla pengarna? Någon av läsarna kanske vet?

Fast problemet kvarstår ju, att vissa människor får en massa julklappar de inte vill ha, medan vissa inte får några alls. Franska drottningen Marie-Antoinette sägs vara felciterad om det där med att de fattiga väl kan äta bakelser. Låt oss hoppas att Blondinbella är felciterad när hon säger att hon tycker att gubbarna på ölkaféet eller den arbetslöse pappan Harald Ljungström skulle köpt sina julklappar själva istället.

1 kommentar:

Bloggerskan sa...

Hanna, som är anonym, skriver och tackar för inlägget. Jag har dock valt att moderera detta lite. Dels p g a anonymiteten, dels p g a att det kan uppfattas som att vi här på bloggen uppmanar till att göra med Blondinbella som med Marie Antoinette.

Citerar dock:

"tacka vet jag Karlbertil Johnson, som har var man kallar en viss stolthet och även samvete som nu förtiden inte verkar vara eftersträvandvärda ideal när det finns andra viktiga saker som makt pengar och skönhet."