fredag 12 december 2008

Åsa Linderborg om nazisterna på våra gator

Idag skriver Åsa Linderborg en lysande artikel på Aftonbladet Kultur. Om hur polisen stoppar demonstranter från att demonstrera trots att de har tillstånd. Hur folk som kom för att demonstrera mot nazism och rasism i Salem kördes med tåg från Rönninge till Sollentuna och där släpptes ut lagom i tid för att inte hinna nyttja sin demokratiska rättighet.

Det enda jag inte håller med Åsa Linderborg är rätten att ta till våld. Jag imponeras inte av våld och tycker inte att det är förenat med "moralisk resning" att använda våld, ens mot fascister.

Men det är skrämmande läsning när hon beskriver hur de motdemonstranter som väl kom fram blev fotograferade av nazisterna. I synnerhet med tanke på det par med barn vars lägenhet strax innan stacks i brand av dessa krafter. (En nyhet som knappt fick plats i media. Jag kunde t ex läsa mer om den buss med danska och tyska motdemonstranter som skickats tillbaka till sina hemländer.)

Alla 700 i Salemtåget var inte skinnskallar i bomberjackor. Där fanns unga män, äldre kvinnor, barnfamiljer och tonårstjejer.

"Med högburna huvuden gick de där under poliseskort, uppvaktade av högerregeringens invandrarfientliga program och flyktingfientliga praktik, och i trygg förvissning om att Mona Sahlin aldrig kan vinna en debatt mot Jimmy Åkesson så länge hon inte har mer att säga än att Zlatan minsann är svensk."

Linderborg lyfter också upp att detta påminner om Weimarrepubliken på 1930-talet där vänstern och kommunisterna straffades hårdare och lyftes fram som en större samhällsfara än nazisterna. Svensk media borde kanske fundera lite över sin nyhetsrapportering...

2 kommentarer:

vmm sa...

Jag tycker det är en demokratisk tragedi att det verkar vara så svårt att få hålla offentliga möten ostört. På den här punkten tycker jag vänsteraktivisterna är värst och då menar jag inte stenkastandet och våldet utan deras sätt att störa andras rätt att tala. Motdemonstranterna har rätt att demonstrera men inte störa andras demonstrationer, tycker jag. När dom säger att dom är där för att försvara demokratin och för att använda sin yttrandefrihet så tycker jag dom missuppfattat vad som menas med demokrati och yttrandefrihet. Att överrösta någon som pratar med visselpipor är inte att försvara demokratin eller yttrandefriheten.

Jag gillar inte ens tysta motdemonstrationer när man vänder ryggen till den som talar. Så oerhört respektlöst mot människor och mot det fria ordet. Vill man inte höra är det ju bara att inte gå dit och så får man ordna en egen demonstration någon annan stans. Och vill man ha dialog med sina meningsmotståndare så tycker jag inte det är ok varken att kasta sten, blåsa i visselpipor och hindra motståndarsidan att uttrycka sig eller vända ryggen till i förakt och respeklöshet. Då får man inte någon bra dialog.

Anna-Karin sa...

Jag tycker absolut att man måste få visa sitt motstånd mot andras åsikter. T ex genom att demonstrera. Det är ju en del av yttrandefriheten. Sen föredrar jag också samtal framför visselpipor.