tisdag 30 december 2008

Kontraproduktiv attack på Gaza

"De flesta bedömare anser att de israeliska attackerna stärker stödet för Hamas. Är de inte därmed kontraproduktiva?"
Frågar Dagens Nyheter Israels ambassadör i Stockholm. Näää, så är det ju självklart inte. Allt är ju, precis som George W Bush lät meddela igår, Hamas fel. Å andra sidan verkar Vita Huset vara de enda som försvarar Israel för tillfället. Skall bli intressant att se hur det hela utvecklas efter den 20 januari.

När man läser ambassadörens svar och PLO:s representant i Stockholms svar på samma frågor så är det ju inte svårt att se vem som är den mer oförsonlige av dem. Vi vill inte döda civila men bombar universitetet i Gaza. Och när vi gör det är det inte vårt fel utan deras. Deras folkvalda regering driver fel frågor och då måste vi ju bomba dem så att deras folk skall förstå att deras regering aldrig kommer kunna genomföra dessa felaktiga reformer. Det är också deras fel, för om de drev de frågor vi som ockupationsmakt stipulerade skulle vi inte behöva döda deras civila.

PLO-representanten sätter fingret rakt på kärnan i problemet (bortsett från att Israel de facto inte levt upp till sin överenskommelse om att öppna upp Gaza när Hamas gick med på vapenvila):

"Vi är emot alla attacker på civila, israeliska eller palestinska. Men man ska aldrig glömma att Israel är en ockupationsmakt. [Min fetning.] De har tidigare gjort Gaza till världens största utomhusfängelse. Nu blir det världens största utomhusgrav. Vi ska inte skylla på offret. Vi är emot raketbeskjutningen, men Israel bär den största ansvaret för vad som händer."

Jag skiter i vad den avgående presidenten i USA tycker. Det tror jag att många av världens ledare gör också. Det är nog dags att sätta lite större press på ockupanterna i det här fallet.

Detta sagt, så kan jag rekommendera ett besök på denna sajt där man kan skriva under för en fredlig lösning på konflikten i Israel-Palestine.

Inga kommentarer: