söndag 30 november 2008

Rapport från Thailand

I Thailand har man börjat demonstrera för den sittande regeringen. Demonstranter har enligt radion samlats på ett torg i Bangkok. Längre söderut, i Rayongprovinsen ligger det militära flygfält som man nu skeppar ut strandade turister från. Svenskarna i området har erbjudits 2000 bath natten (ca 400 SEK) för att härbärgera falanger som inte har någonstans att ta vägen. Hunden Elsa är ju lite skeptisk mot främmande (som ju falang för övrigt betyder) men grannarna runt omkring har gett sig iväg för att hämta upp några av dessa människor. En rätt bra idé med tanke på att svenskkolonin i provinsen verkar växa.

Här i Sverige blir det grillad kyckling och potatissallad. Första advent har vi tillbringat på IKEA handlande julgransprydnader. Jo, vi tänker nog fira jul ändå, som en gammal fornnordisk tradition men i en hyfsat sekulär inramning. Med tomtar snarare än Jesus... Den lille mannen tror ju dessutom på tomtar.

- Tror du på troll då?

- Tveksamt!

Uppdatering: Första SAS-planet har nu flugit ut nordbor ur Thailand. Räddningen tycks ha blivit den gamla flygbasen U-Tapao i Rayongprovinsen, söder om Pattaya, som under Vietnamkriget användes av amerikanska bombplan. Jag är dock, liksom många andra, förvånad att regeringen och polisen åtminstone inte sätter in sådana självklara sanktioner under undantagstillståndet som strypt el och vatten. (Eller krävs militärens hjälp där?) Var ju själv utsatt för ett undantagstillstånd i Ulaanbaatar i somras och där ströps t ex all tillförsel av varmvatten i en vecka i huvudstaden. För att inte tala om torrläggningen av alkohol, men den gällde ju bara oss dumme Schweden, mongolerna själva köpte sin vodka på svarta marknaden. Sen var det givetvis utegångsförbud efter klockan 22.00 varje kväll och den som vistades ute greps och kastades i finkan i flera dagar. Men det kräver ju, i det thailändska fallet, en himla många celler...

3 kommentarer:

Sara Rosberg sa...

Hm...jag är nog mer benägen att tro på troll än tomtar; de är helt enkelt lite koolare. Fast kanske man inte får välja. Inte om man tillhör den skara som saknar den gamla jultraditionen på tv; Trolltyg i tomteskogen.

Anna-Karin sa...

Som var den bästa julkalendern någonsin, tillsammans med Teskedsgumman. (Men då var väl ni 30-åringar för små?)

Anna-Karin sa...

Hmmm, insåg just att jag blandade ihop Trolltyg med Trolltider. Trolltyg håller ju en ännu högre kvalitet. Har den i datorn nånstans. Lysande.