onsdag 19 november 2008

Jag - en experimentråtta

När jag nyss läste Deep Editions inlägg om Rothsteins vetenskaplighet föll poletten slutligen ner. Jag har ingått i professor Rothsteins experiment. Det var inte som styrelseledamot i Fi jag fick mejl från honom i torsdags, utan som respondent, eller experimentråtta om man så vill. Åtminstone verkar det vara vad Rothstein såhär i efterhand hävdar.

Här är mina tankar kring detta som jag just skickat till Deeped.

"Hej,
Jag inser just att jag förmodligen också ingått i Bo Rothsteins påstådda experiment. (Jag tror annars som lord Fredruk här ovan att det inte var menat som ett experiment från början utan kom till som ett försvar…) Jag fick den 13 november kl 12.11 ett mejl från Rothstein som förmodligen sändes via min @feministisktinitiativ.se-adress. Den går vidare till min yahoo-mejl och hamnade där i spam-facket. Vid denna tidpunkt befann jag mig på garanterat internetfri plats, ett SAS-plan över Nordsjön. Sedan ägnade jag torsdag - söndag morgon den 16 november med att besöka vänner i England, äta gott och inte ens ha mobilen påslagen. [Tillägg: Först på söndag morgon kollade jag min mejl och uppfattade då Rothsteins mejl som ett sätt att göra mig som styrelseledamot varse om inlägget på Veronicas blogg, där jag iofs också deltagit i debatten när det begav sig.]

Jag är alltså en av Rothsteins respondenter som han använder som underlag för att jag med min tystnad har samtyckt med en kommentar som en person skrivit på en annan persons blogg. Och därmed anser han sig ha bevisat att bloggosfären är rasistisk och antisemitisk. Validiteten och reliabiliteten i professor Rothsteins “forskning” verkar halta. Om den alls rör på sig. Jag har tidigare ansett att Rothstein varit rätt briljant i sådant han producerat som statsvetare. Men jag har förvisso inte granskat hans metodologi. Nu börjar jag bli lite tveksam.

På min blogg kan man för övrigt se mig iklädd en halsduk av palestinsk modell. Kanske är även detta ett vetenskapligt belägg för att bloggosfären egentligen är antisemitisk?"

OBS! MEDDELANDE TILL BO ROTHSTEIN OCH EV ANDRA FORSKARE: Jag går ut en sväng nu. Kommer förmodligen inte att logga in på min mejl förrän sent ikväll. Om ni skulle vilja använda mig i er forskning under eftermiddagen är ni välkomna att ringa mig på mobilen, som iofs kommer vara avstängd mellan klockan 14-15. Hoppas detta inte inverkar menligt på er forskning. Puss.

2 kommentarer:

Malinka sa...

Ha ha!

Intressant undersökningsmetod, om det stämmer. Borde inte en professor veta att avsaknaden av X (svar i det här fallet) aldrig betyder något?

Ett uteblivet svar från en rabiat feminist kan betyda många saker, som t.ex. 1) hen har inte fått frågan, 2) hen tycker att frågan är så jävla korkad att hen inte vill svara på den, 3) hen svarar av princip inte på sådana frågor, 4) hen tycker att frågeställaren är så urbota korkad att hen inte vill svara ... 50-11) hen är en antisemit som inte vill svara judar.

Det går aldrig att utse svar femtioelva till det enda möjliga.

Anna-Karin sa...

Haha! Ja, och dessutom verkar professorn bara ha vänt sig till ett trettiotal av alla bloggare och drar sedan slutsatser om hela bloggosfären. Hur skedde urvalet? Vilka slutsatser kan man dra från svaren/icke svaren? Herregud, det är ju Metod I på Statsvetenskapen vi talar om. Men då har jag ju bara studerat ämnet i Edinburgh och Stockholm. På det senare stället brukar dom väl vara rätt njugga mot professorn från Göteborg har jag för mig. Igga hans sakkunnigutlåtandet och sånt...