söndag 9 november 2008

Jan Björklund ser inte att lärare som misshandlar elever gör fel

Dokument inifrån har ikväll visat ett mycket välgjort program om de senare årens skifte i synen på barnuppfostran. Om ni inte sett programmet Förgrymmade ungar så finns repristiderna här. Programmet visar tydligt den lobbying som bedrivits av Dagens Nyheter i frågan, nuvarande utbildningsminister Björklunds syn på läraren som misshandlade en snöbollskastande elev med knytnävsslag i ansiktet och läraren på Björkestaskolan i Nykvarn som kallar sina femteklassare för "den" när hon berättar om hur hon låser in dem i en gul cell i skolan.

Uppdatering: Jag har uppdaterat rubriken att mer stämma med Björklunds eget uttalande. Tidigare stod det att han tycker det är OK att lärare misshandlar elever. Detta är min tolkning av att Björklund "har svårt att se att läraren gjort fel" i det aktuella fallet.

3 kommentarer:

Lenita sa...

Jan Björklund tycker INTE det är ok för lärare att misshandla elever. Att du ens påstår något så befängt gör att jag undrar om du är en sån jubelidiot alltid, eller om du tog i lite extra just idag.

Anna-Karin sa...

Anonym med alias "Lenita", jag är inte säker på att du som inte är läskunnig (du har i allafall inte klarat av kommentatorsreglerna) skall sätta dig på alltför höga hästar.

Är du folkpartist? Nära vän med Björklund? Eller har du helt enkelt inte sett programmet? Där svarar Björklund på direkt fråga att han tycker att det var OK att en lärare tog till våld mot elev. Om han nu enligt dig inte tycker så (hur du nu kan veta det, din anonymitet bidrar ju inte precis till din vederhäftighet) varför säger han då att det är OK?

(Läraren i fråga försökte ta ifrån en elev en snöboll, eleven gav då läraren en örfil vilket läraren besvarade med minst tre hårda knytnävsslag rakt i ansiktet på eleven med skador på öga, okben m m till följd. På fråga i Debatt svarar Björklund att lärarens agerande var OK. Det är det inte. Det är misshandel.)

Anna-Karin sa...

Programmet kan man se här.

http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=13395&lid=puff_820197&lpos=lasMer

ca 50 minuter in i programmet beskrivs den ovan nämnda situationen där Björklund säer att han har svårt att se att läraren som utdelat ett antal knytnävsslag rakt i ansiktet på ett barn gjort något fel. Det tolkar jag som att Björklund tycker att det är OK att misshandla elever. Annars hade ju Björklund alla möjligheter att t ex säga att det ALDRIG är OK för en lärare att slå en elev.