torsdag 6 november 2008

Vita, protestantiska vapenägande gamla män och militärer

Så skulle man kunna sammanfatta dem som röstade på Mc Cain i det nordamerikanska presidentvalet. (Enligt Svenska Dagbladets pappersupplaga. Jag orkar inte slå mig fram bland alla artiklar på nätet för att länka!) Det var nämligen endast i dessa sex grupper som Mc Cain drog lika mycket röster eller fler än Obama. Om man inte skall se till det geografiska faktorn där Obama tagit kusterna vid haven och de sjöarna (samt Colorado och New Mexico) medan Mc Cain vann i sydstaterna och norra inlandet.

Kvinnor, svarta, latinos, förstagångsväljare, HBT-personer, judar, katoliker, ateister, fackmedlemmar... Bland dessa grupper röstade en majoritet på Obama. (Bland svarta 96 procent, judar 77 procent, HBT-personer 71 procent.)

Det säger väl en del om vilka som tror sig få det bättre med Obama, och vilka som trodde sig gynnats mer av Mc Cains politik. På frågan "var valet av Palin en faktor när du röstade" svarar 60 procent ja. Frågan är vad dom menar och om dom röstade på henne eller inte. Visst tror jag att det finns dom som inte för allt smör i Småland, eller South Dakota, vill se en kvinna som president och därför hellre röstade på Obama. Men jag tror också att de som i primärvalet röstade på Clinton för att dom drömde om en kvinna inte kunde tänka sig vilken reaktionär kvinna som helst.

Nu återstår att se om det blir den förändring som Obama utlovat. Lite bättre känns det i allafall idag, än det gjort de senaste åtta åren.

Inga kommentarer: