tisdag 11 november 2008

Barnmorskor missionerar sin moralistiska syn på mammor och alkohol

TT: "Vad svarar du om någon mamma som ammar frågar om det går bra att dricka ett par glas vin någon gång?"

Lisbeth Hällgren, barnmorska: Då brukar jag fråga hur gammalt barnet är, och om mamman skulle låta en barnvakt dricka den mängden alkohol. Då brukar jag få svaret nej. Man är inte beredd att låta barnvakten dricka, inte heller förskoleläraren, inte ens mormor.

Men pappa, morfar och farfar då? Eller är det bara kvinnor som inte kan ta ett glas vin till maten då barnet gått och lagt sig? Eller är det så att ett glas vin i Hällgrens ögon leder till att mamman i fråga stjälper i sig hela boxen?

2 kommentarer:

Kristin sa...

Men jag uppfattar det som att frågan ligger i om det är farligt att amma och dricka alkohol samtidigt. Och den sanningen är enligt min kompis sambo som är alkoholforkskare: Ja, det kan du. Du ska dricka enorma mängder innan det ens kommer ut i bröstmjölken. T o m livsmedelsverket lär ha ändrat sina restriktioner på den frågan. Att dricka när man är gravid är en helt annan fråga. Men i övrigt så är det väl löjligt att man inte ska kunna dricka lite vin fast man har barn. Överbeskyddande anser jag.

Anna-Karin sa...

Ja, jag håller såklart med dig, och din kompis. Men här var det alltså frågan om hur barnmorskorna bemötte det argument du just kommit med. Varför fortsätter dom att säga till mammor att dom inte skall dricka när dom ammar, trots att de inte har några vetenskapliga belägg för att det är farligt för barnet?

Jo, då glider dessa moralismens och könsrollernas väktare över till att säga att det ju är drickandet i sig dom vänder sig mot. D v s att man inte alltid hela tiden dygnet runt är spik nykter när man är småbarnsförälder. Eller varför skriver jag man? Dom menar ju HON, kvinnan, mamman. För inte säger dom något sådant till pappan?!

Radion borde ha ställt frågan: "Vilka råd om alkoholkonsumtion ger du till pappor?" Om de svarar samma som till mamman, jag då handlar det om allmän alkoholpuritism, om inte så handlar det om att de vill skuldbelägga just kvinnor för att de tar sig ett glas vin ibland.