måndag 3 november 2008

(O)Heliga allianser?

Det är mycket religion eller inte just nu. I veckan som gick kom Göran Hägglund och Kd med ett mycket vettigt förslag i frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning. Nämligen att man helt enkelt låter staten ta över rätten att viga. Och att det sedan är upp till var och en att låta sig välsignas i ett religiöst samfund om man nu så önskar. Detta har jag tjatat om länge nu. Så får väl de religiösa samfunden fortsätta leva i medeltiden vad gäller synen på människors kärlek. Välsignelseakten blir en fråga för deras egen förening och dess medlemmar. Inte för staten.

Idag förenar sig Humanister och religiösa på Brännpunkt med samma åsikt.

"En sådan lösning är också ett starkt ställningstagande för en sekulär stat där religiös tro eller livsåskådning inte styr de juridiska regelverken, där kulturella sedvanor inte sammanblandas med civilrättsliga regleringar och där de tillåts vara två olika sidor av samma mynt."
Kring detta verkar det som om vi har fullständig enighet i riksdagen. Bara att klubba alltså.

På samma sida svarar Stefan Swärd, styrelseordförande i Evangeliska Frikyrkan och den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet Dilsa Demirbag Sten angående hennes kritik mot valet av programledare i Halal-TV. (Eller mot Halal-TV över huvud taget får man väl säga.) Även här förvånas jag över att plötsligt dela hans åsikter. Ja, man skulle nästan kunna tro att han läst min blogg under helgen. ;) Fast han var tvungen att slänga in en liten drapa på slutet att det självklart inte är OK att försvara stening av otrogna. Nä, det är nog de flesta överens om. Men något säger mig att kritiken varit densamma oaktat en av de tre programledarnas fem år gamla "ja".

Inga kommentarer: