fredag 21 november 2008

Flytta till Tüskland?

Jag hade tjugosju rätt av trettitre på testet för nya medborgare i Tyskland. För att inte få ihop de sjutton rätt som krävs bör man vara rätt illa insatt i europeisk historia. Vilket man ju iofs kanske är om man inte kommer härifrån. Jag tycker nog att ett test är ett ganska uselt sätt att bevisa sina kvaliteter som medborgare på, och undrar för övrigt om alla tysk-tyskar (hur många nu dom är) klarar testet? Eller om man måste vara väldigt intresserad av politik och historia för att få till det.

Dessutom, genom vissa av frågorna kan man ju ana sig till hur man ser på nya medborgare som svartmuskiga invandrare med odemokratiska värdegrund.

3/ Vad är förenligt med den tyska grundlagen?
- Prygel
- Tortyr
- Dödsstraff
- Böter

Hmm, ja inte kan det ju vara böter som är tillåtet i Tyskland... Det måste vara dödsstraff, det jag kanske flytt från.

Eller

4/ Vilken grundläggande rättighet garanteras i den tyska grundlagens första paragraf?
- Människovärdets okränkbarhet
- Rätten att leva
- Religionsfrihet
- Åsiktsfriheten

Vad mäter detta? Att man läst den tyska grundlagen och memorerat den? Att man kan räkna ut vilket av ovanstående som kan tänkas stå i första paragrafen? För alla fyra är ju rättigheter enligt tyska grundlagen, hoppas jag.

16/ Vem skrev texten till en tyska nationalsången?
- Friedrich von Schiller
- Clemens Brentano
- Johan Wolfgang von Goethe
- Heinrich Hoffmann von Fallersleben

Är man värdig som medborgare i förbundsstaten om man kan svaret på denna fråga? Vad sjutton var det han hette som skrev den svenska nu igen? Inte ens den allvetande lille mannen vet.

- Det där är ett svart hål i mitt medvetande, nationalism har jag aldrig varit intresserad av, säger han där han står och diskar i köket.

21/ En kvinna mister sitt arbete. Vad får inte vara skälet till uppsägningen?
- Kvinnan är sedan länge sjuk och arbetsoförmögen.
- Kvinnan kom ofta för sent till arbetet
- Kvinnan uträttade privata ärenden på arbetstid
- Kvinnan var havande och hennes chef visste om det

Jaha! Så i Tyskland kan man som skäl för uppsägning direkt ange sjukdom? Och om skälet till uppsägningen är att hon var gravid lär väl chefen vetat om det? Men vilken arbetsgivare erkänner något sådant? Det skulle väl vara någon som inte känner till att man kan ange sjukdom i stället. Men i sådana fall upplyser ju staten om detta...

Ja, jag är ganska skeptisk till kunskapstester för något så grundläggande som medborgarskap. I synnerhet som vi redan har lagar som reglerar förhållanden mellan samhällets medborgare och alla förväntas känna till dessa lagar och efterleva dem. Det borde räcka.

Inga kommentarer: