tisdag 1 december 2009

Tuves och Luvas jul - om tomtars uppkomst


Idag är Tuve och Luva lite trötta i, ja just luvan. Det blev tydligen ett ordentligt partaj med glamourtomtarna i Kista Galleria igår. Nästan som den där gången då Onkel Kostja bevistade Tor och Lisas bröllop i Tomteskogen. Men om det får vi berätta nån annan gång.

Just nu ligger Tuve och Luva med neddragna persienner, ojar sig och ropar efter pizza. Vi passar därför på att ställa lite frågor till dem från nyfikna läsare:

- Ni har ju lite udda namn, Tuve och Luva... Hur kommer det sig? Och är ni syskon, ja till och med tvillingar?

Tuve och Luva fnissar och tittar på varandra. Tuve nickar åt Luva att berätta.

- Jo, vi är tvillingar. Tuve är nog mer lik mamma. Det var så att...
Här inflikar Tuve:

- Och Luva är lik Onkel Bengan!

Luva ler inåtvänt, men nickar sen eftertänksamt.

- Jo, och våra namn har en alldeles särskild historia. Vi blev till efter en stor fest hos gårdstomtarna i Väse. Våra föräldrar var ditbjudna och blev väl till slut lite på kanelen, lite i luvan, som vi brukar säga hos oss. Och när dom skulle hem från festen ville det sig inte bättre än att pappa snubblade på en tuva... Så det var där vi blev till och så vi fick våra namn.

Nu tror förstås alla att Tuves och Luvas föräldrar gick hem och kramade varann riktigt länge den där kvällen, som dom brukar göra i seriemagasinet Bamse. Men det finns flera teorier om tomtars fortplantning. Om detta kunde vi läsa i vår landladys makes julkalender julen 2004. Tyvärr är den inte tillgänglig för länkning. Kanske kan det bli en bok om detta nån gång, men nu får vi nöja oss med följande genomgång av tomtars och tomtors fortplantingsprocess.

Först har vi småknyttskännaren och professorn Ambjörn Svinhufvud, som hämtar stöd i sexologen och professorn Puke Womit. Dessa herrar förespråkar teorin om att tomtar fortökar sig som människor, genom att ha sex med varandra. Denna teori har ifrågasatts av Victor G Mjältbrand och hans själsfrände mykologen och alkoholforskaren professor Enarus Tolvfingertarm som istället företräder teorin om knoppning, att tomtar liksom svampar och smurfer förökar sig utan att ha sex med varandra. Det här är en ganska infekterad debatt där Mjältbrand anklagat Svinhufvud för att vara en 'degenererad snuskpelle' medan Svinhufvud kallat Mjältbrand är en 'jävla bondfångare'.

Det faktum att Tuve och Luva kallar sig tvillingar skulle kunna tänkas stödja Svinhufvuds teori, då inga svampar eller smurfer är tvillingar medan vi känner till flera tomtetvillingpar som till exempel skogstomtarna Tim och Tina i Tomteskogen. Å andra sidan vet vi ju inte riktigt vad som hände där i mossan, när Tuves och Luvas pappa snubblade. Kanske började två små knoppar växa på honom i detta ögonblick?

Kanske vi får en uppdatering i denna deabatt av tomtefanet själv.

4 kommentarer:

flickrummet sa...

hmmm. Nä man vet ju inte riktigt hur det går till det där med snubblandet när det gäller människor heller, eller exakt vad det är de snubblar på. En tuva låter ju lite suspekt.... :)

Rabiatfeminism sa...

Jag tror det är mycket vi skulle finna suspekt med tomtars liv och leverna. I sommarstugan har vi t ex en som blottar sig... Jungfruskräcken kallas han...

Eva-Lena Jansson sa...

Det var en avancerad julkalender med Tuve och Luva;)

Rabiatfeminism sa...

Ja, jag är nästan rädd att dom två små tomtarna skall sticka iväg och gömma sig innan julafton... ;)