fredag 4 december 2009

Tuves och Luvas jul - skumtomtarna träffar nya vänner

Landladyns lille man kom hem från sitt jobb i Jönköping då de hade olika ärenden att utföra i Stockholm. När de begav sig in till stan stannade Tuve och Luva kvar i lägenheten. Knappt hade dom hört ytterdörren slå igen innan dom gav sig ut på upptäcksfärd. Det skulle visa sig att lägenheten var fylld av små kompisar. I vardagsrumsfönstret hängde två små flugsvampsbarn.

Tuve bröstade upp sig inför den söta flugsvampsflickan och Luva drog några lustiga anekdoter från skumtomtevärlden som svampbarnen hade väldigt roligt åt.

Plötsligt tyckte dom sig höra röster. Det kom inte från grannen ovanpå utan lät som om någon var instängd. Tuve och Luva började söka i lägenheten. Kunde det kanske komma från garderoben i sovrummet? Med hjälp av ett skärp till en morgonrock lyckades dom fira sig upp till överskåpet och med stora krafter få upp luckan.


Där tittade en yrvaken tomte fram. Men den stackarn hade tappat sin mustasch! Det visade sig att denne tomte hade funnits i landladyns familj i generationer. Han började nu bli gammal och lomhörd så skumtomtarna fick placera sig riktigt nära hans öron för att kunna göra sig förstådda. Men nej, det var inte han som pratat. Såvida han inte pratat i sömnen. Han gick i ide uppe i skåpet kring Tjugondag Knut och brukade inte vakna förrän kring den 20 december igen då granen skulle bäras in och hemmet pyntas inför julafton.

Skumtomtarna fick leta vidare efter det mystiska ljudet.

Ute i köket fick dom syn på två små figurer som stod och kramades i köksfönstret. Tomtarna gick fram och frågade om dom skulle köra en gruppkram. Något som Saltus och Peppra, som de två hette, gärna ville vara med om. Så stod de där en stund och kramades och njöt av värmen från stearinljuset. (Som Landladyn och hennes make glömt att släcka! Farligt, farligt!) Luva frågade Saltus och Peppra om de hade hört några röster där i köket.

- Ja, sa Saltus. Vi tror att det kommer från den där burken på spiselhyllan men den är stängd med ett rejält lock som ingen av oss lyckats få upp. Det är bara Landladyn som vet hur man gör.

Vad var det för burk? Kom rösterna inifrån burken? Hade Landladyn hemligheter som inte tålde dagens ljus? Det var där och då som Tuve och Luva började smida en plan för hur dom skulle komma in i burken.

Inga kommentarer: