onsdag 30 december 2009

00-talet: Humorister vi skrattade åt

Under de tio senaste åren har många nya humorserier sett dagens ljus i Sverige. Killinggänget har fått maka på sig och ge mark åt andra. Till exempel fantastiska Mia Skäringer och Klara Zimmergren som roade oss med Roll On i P3 på lördagarna. Där fick vi bland annat lära känna Tabita från Skrantahöjden i Karlskoga och Linnea-Margaretas farmor Viveka Anderbratt, svärmodern från helvetet. Senare fick vi dessutom träffa dessa figurer i TV.

Andra som förgyllde tillvaron var musikkännaren Itzak Schenström och TV-reportern Morgan Pålsson (Johan Wester och Anders Jansson i Hipp Hipp). Vi minns till exempel när den gode Itzak lyckades spåra Mozarts grav till en österrikisk motorväg. Eller när Morgan Pålsson hade en olycka i ”södra Thailand” efter att ha käkat kyckling, rare.Men den störste av dem alla kommer från Storbritannien och har ensam lyckats ta över efter Monty Python, med en humor som sällan bajsar på någon annan, sällan förklenar och förlöjligar. Jag talar om Eddie Izzard som fortsatt sin strålande karriär på 00-talet. Iklädd kvinnokläder har han tagit publiken med storm och storleken på arenorna bara ökar. Senast fyllde han såväl Hovet som Scandinavium med kikskrattande svenskar. Och till Gud har Izzard ett lika komplicerat förhållande som Monty Pythons Brian. Liksom till historien. Hur kunde egentligen Romerska riket bli så stort när dom använde ett språk där det måste tagit evigheter att ge order innan grammatiken blev den rätta.

In i 10-talet kommer vi följas av Izzard. Här på semester i Frankrike:

4 kommentarer:

Malinka sa...

C'est la plume de ma tante!

Rabiatfeminism sa...

Hehe...Jag är inte säker på att jag skulle klart att se just det här live. Det är bara sååå bra.

Själv minns jag mina första stapplande steg på franska när jag berättade att min lärare hette Francoise, när jag skulle berätta om henne i tredje person att hon var fransyska.

Niklas sa...

Å, kära Eddie! Jag har sett det här säkert fem gånger och kan inte låta bli att se det en gång till. Och så en gång till och en gång till.

Jag såg honom på Cirkus för några år sen, men numera verkar det stört omöjligt att få biljetter. Merde!

Rabiatfeminism sa...

Niklas,
Senaste showen ligger i delar på Youtube. Och finns på DVD. (Det gör ju alla hans shower.) Men sälvklart är det bäst live. :)