onsdag 9 december 2009

Slingerbultarna i Alliansregeringen


"Syftet är inte att straffa sjuka."
Idag har maktens megafon, en av de två stora tidningarnas debattsidor, upplåtit ett helt uppslag till regeringen att sprida ut sig på. Annars brukar det ju kosta hundratusentals kronor att göra reklam i tidningen men när Moderaterna behöver en kanal för att komma ut och förklara sig och upplever att de andra medierna inte låter dem orera fritt, då finns alltid hederliga gamla Brännpunkt. Ackompanjerad av ledarsidan alldeles intill som, i samklang med Svenskt Näringsliv nya rapport om att det är synd om dom rika för att dom fattiga konsumerar mer (!), förklarar att de fattigaste fått mer (än det rika?).

Men åter till ministrarna Cristina Husmark Pehrsson och Sven-Otto Littorin. (Någon klagade över att jag inte skrev tillräckligt mycket om CHP på min blogg men det börjar tas igen nu...) De anser sig missförstådda. Man skulle nog kunna sammanfatta deras artikel med att de anser sig vilja väl men gör ont, möjligen utan att förstå det själva. Vi vill få människor att jobba men vill inte stå för att vi tvingar dem. För de lyssnar fortfarande inte på kritiken utan slår ifrån sig och hävdar att de inte vill straffa sjuka bara tvinga dem som inte är sjuka till hundra procent att jobba. Fast de kallar det att "skapa möjligheter". Bara att dessa "möjligheter" inte är erbjudanden utan tvång behäftade med ekonomiska sanktioner om man inte tar "möjligheten" att jobba.

(Men det är väl inget ovanligt för Littorin att inte kalla saker för vad dom är. En masterexamen behöver ju t ex inte vara en masterexamen utan kan ha köpts på internet.)

Här vid mitt frukostbord funderar jag över den sjukes perspektiv. Sjuksköterskan Husmark Pehrsson och den internetexaminerade Littorin verkar tro att folk är personlighetskluvna och allmänt schizofrena. Det är kanske där det hela ligger, ministrarna tror att folks sjukdomar sitter i huvudet, inte i kroppen. Vet inte riktigt var de tar sin utgångspunkt för sådana antaganden, i så fall... Nåväl, säg att du lider av reumatism och av läkare (en fristående som faktiskt träffat dig, inte f-kassans) har bedömts ha en 25-procentig arbetsförmåga. Då krävs att din arbetsgivare är väldigt flexibel för att få in dig på 25 procent. Eftersom regeringen, samma personer som ovan, varit med och dragit ner på arbetsgivarnas skyldigheter att rehabilitera behöver dessutom inte din arbetsgivare anstränga sig så mycket. Du skall dessutom prövas mot hela arbetsmarknaden för att se om det finns en annan arbetsgivare som är villig att ta sig an dig på 25 procent.

Problemet är bara att människor är helheter medan det holistiska tänkandet hos Littorin, Husmark Pehrsson och deras chef Fredrik Reinfeldt, är lika med noll. 25 procent är 25 procent är 25 procent. Du kan väl ta och gå och jobba med de delar av din kropp som inte just då lider av reumatism? Eller de delar som inte är angripna av cancern!

Sen har regeringen MAGE att skylla ifrån sig. Det var inte alls meningen att deras regler som de skapat för att fler skall tvingas ut i jobb med hot om utförsäkring skulle tvinga ut folk i jobb alt göra dem utförsäkrade. Det är Försäkringskassans elakingar till handläggare som tolkat reglerna fel om de tror att allt prat om att alla som kan skall jobba några procent verkligen betyder att de skall jobba. Att regeringen, trots många remissinstansers protester, satt snäva och absouta gränser har tolkats alltför bokstavligt av F-kassan.

Än en gång beter sig regeringen som ett gäng elevrepresentanter på ett högstadium som skriker och tar i från fötterna, övertygade om att överheten ändå inte kommer att lyssna. Nu när de ÄR överheten blir de förvånade över att deras underlydande lyssnar.

På redaktionell plats i Svenskan låter man facket på Försäkringskassan komma till tals:

"Man blir framförallt upprörd. Människor här känner att de blir kränkta i sin yrkesheder. Vi vet vilka som beslutat det här, men de står inte för besluten utan låter oss bära bördorna."

Säger Siv Norlin som är ordförande för St på F-kassan och kräver att minister Husmark Pehrsson ber personalen på F-kassan om ursäkt. Tough chance.

2 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Bra skrivet, gillar ditt "25%"-argument.

Ps.
*host* Scaber Nestor, inte scabemestor :)

Rabiatfeminism sa...

Fixar genast! Hade lite tekniska problem med länkandet och slarvade med läsandet... :I