fredag 31 december 2010

Årets konsumentbä

På nätet har på sistone poppat upp ett antal skräddare där man kan skräddarsy sin egen skjorta. Detta tänkte jag testa till Lille mannen inför hans födelsedag i november. Jag klickade mig fram till The Fair Tailors hemsida och valde och mätte. Lagom till makens födelsedag kom så skjortan, uppsydd av det sociala företaget Child Watabaran Center Nepal (CWCN), vars hela vinst går till att driva projekt för att hjälpa gatubarn tillbaka in i samhället.

Glad i hågen åkte jag ner till Lille mannen och på morgonen av hans födelsdag fick han prova den nya skjortan. Som var för trång över bröstet. Stor besvikelse! Och lite konstigt eftersom jag mätt en av hans andra skjortor, som stämde med måtten på denna skjorta. Men den var fortfarande för trång över bröstet. Kontaktade The Fair Tailor, inte för att jag trodde att det skulle hjälpa, det var ju jag själv som lämnat måtten. Döm om min förvåning när företagets kundtjänst lät meddela att dom skulle sy upp en ny skjorta utan kostnad. Lagom till jul. Med motiveringen att det är bra för dem att utveckla sin skräddarkonst.

Det kallar jag kundservice! Vilket givetvis sprids till alla som vill lyssna.

Ikväll kommer skjortan bäras för första gången och jag lovar att återkomma med foto. Tills dess kan jag dela med mig av en liten bit av den för trånga skjortan. Som på bilden bärs av systersonens far. Lite smärtare än Lille mannen och glad över att få en ny, snygg, skräddarsydd skjorta i julklapp. Gullefjunet på bilden tyckte att skjortan var skön att dregla på.

På så sätt har The Fair Tailor skaffat sig två snygga reklampelare och en väldigt nöjd kund. Smart och väldigt trevligt!

Årets konsumentbu

Det är dags att utse årets bästa och sämsta företag från ett konsumentperspektiv. Fortum brukar ligga bra till på den listan. I år har Fortum dock mest varit till glädje eftersom dom varit så långsamma att laga den åskkraschade elmätaren på Torpet. Ett halvårs gratis el blev effekten. Tack för det. :)

Och Comhem har vi ju sedan länge gjort slut med här i Vällingby.

Nej, i år måste nog årets BU gå till Telias kundtjänst. Inte helt enkelt då deras produkt, som jag just nu använder, är riktigt, riktigt bra. Deras fiberlan är något så ovanligt som ett verkligt bra bredband. Än så länge. Men deras kundtjänst... Tidigare hade jag mobilt internet från Tele 2 som har världens bästa kundtjänst men dålig täckning på Torpet. Telias dito funkar på Torpet men inte i Stockholm... Jag kontaktade därför Telia. Och hamnade i något slags goddag yxskaft-limbo. Det hela gick ut på att eftersom dom inte kunde leverera ett internet motsvarande det som utlovats så skulle jag betala två års abonnemang. När jag försökte protestera mot detta möttes jag till slut av beskedet att dom ansåg det hela färdigpratat och att jag skulle betala för något de inte kunde leverera.

Men nu har jag ju en blogg. Och Telia har en avdelning för sociala medier. Som läser min blogg. Alltså fick jag avsluta mitt abonnemang utan uppsägningstid.

Det kan ha påverkat mitt beslut att stanna som kund hos Telia. Men låt oss hoppas att jag slipper kontakt med Fanny på deras kundtjänst i framtiden. Det här var hennes sista meddelande och svar till mig:

"Anledningen till att vi bad dig genomföra felsökning av olika slag var just för att kunna se vars problemet ligger. Då du har genomfört ett modembyte och fortfarande inte får upp hastigheten är det mest troligt så som du själv misstänkte i ditt första mail, att du har radioskugga inne i din lägenhet. Det svar du tidigare fått är det svar vi kan ge dig i detta ärende. [Betala två år för något vi inte levererar] Jag ser därför ärendet som avslutat från vår sida."

Charmigt. Not.

söndag 26 december 2010

Varför vi inte saknat MediaMarkt under vår bojkott

Varan fanns inte på MediaMarkt! Är det sant? Det finns en anledning till att vi inte skulle sätta vår fot på detta elektronikens Fawlty Towers. Jag är förvånad att dom fortfarande går runt men konsumenternas minne är förmodligen kortare än hos undertecknad, som är sjukt långsint, särskilt när det gäller dålig kundvård. Dock verkar jag inte missat nåt.

fredag 24 december 2010

Dag 24 - ett livstecken

Det sista vi hörde från våra skumtomtevänner var ett vykort när dom befann sig på en segelbåt i Engelska kanalen. Nu har vi från en naturfotograf på Antarktis fått ett livstecken. Tuve och Luva verkar ha begett sig till varmare trakter där dom tar sig ett dopp med sina kompisar, pingvinerna.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Kan dom inte äta bakelser* där på tåget?

Wow! Inte ens Karl-Bertils hårde far eller julhataren Ebenezer Scrooge kommer upp i infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärds (M) klass. I Skottland fick transportministern nyligen avgå efter lite snö på motorvägen. Hade han uttryckt sig som Elmsäter Svärd hade han väl fått samma behandling som Braveheart i filmen med Mel Gibson. Själv åker hon Säpo-bil.

* Jo, jag vet att det inte var så Marie Antoinette sa.

torsdag 23 december 2010

Lite lugn och ro kan hon väl vara värd

Läser i Aftonbladet att Victoria Bernadotte kräver en lugn vår. Hon är inplanerad på sex offentliga aktiviteter och tänker tydligen varva ner av någon anledning. Möjligen är hon gravid. Frågan är om hon kommer vara sjukskriven eller tjänstledig utan lön. Eftersom hon inte betalar hyran själv så kommer det säkert att gå alldeles utmärkt!

tisdag 21 december 2010

Nationalromantik i folkhemmet

En konservativ statsminister håller tal till nationen från Högloftet på Skansen. Pratar i långa, invecklade meningar om folkhemmet. Är det bara jag som ser framför mig hur han senare till bjällrors klang sveper björnpälsen omkring sig och far iväg med häst och släde genom vinternatten? Anders Zorn möter Verner von Heidenstam. Typ.

Nationalromantik à la propagandaminister Schlingmann.

Och vad folkhemmet anbelangar kan jag påminna statsministern om en av hans föregångares, Per-Albin Hanssons, tal om just detta:
"Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ena ner på den andre, där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage."
Kanske kan det vara något att fundera över när pensioner, a-kassa och sjukförsäkring kommer upp till diskussion i Reinfeldts "folkhem". När vi som har jobb alltid sätts före dem som inte har det.

måndag 20 december 2010

Lars Ohly - högerns skräck

Vad vore det värsta som kunde hända för Alliansen i nästa val? Förmodligen att (S) börjar ta igen sina förlorade väljare. Att dom kryper tillbaka upp över 30-procentsstrecket samtidigt som KD ligger kvar på 2,9 procent och Centern rasar ner under fyra procent. Hu vad läskigt, det måste stoppas!

Då får ju inte Lars Ohly komma här och säga som det är. Att (S) förmodligen har fler röster att hämta till vänster om Mona Sahlin än till höger om henne. Millimeter till höger står ju Fredrik Reinfeldt och om (S) bara lägger sig tillräckligt nära honom så finns ju ingen som helst anledning att lägga sin röst på (S) i stället för på (M). Då lägger missnöjda sossar i stället sina röster på SD och för en Allianssupporter på ledarplats är det förmodligen bättre med tio procent öppna rasister i riksdagen än att Alliansen skulle förlora regeringsmakten.

Så låt oss fortsätta att förlöjliga Lars Ohly och de väljare som ligger längre till vänster än Mona och Fredrik. Alltid skrämmer vi väl någon populistisk sosse att inte våga uttala orden rättvisa och jämlikhet före orden tillväxt och jobbskatteavdrag.

söndag 19 december 2010

Tack från Mio och Jon



som skall åka till Rhodos tack vare alla röster dom fick i Apollos tävling, som jag skrev om här.

lördag 18 december 2010

Veckans boktips

Tuve och Luva verkar ha gått under jorden igen. Det senaste vi hörde från dem var när de mellanlandat på Guernsey i Engelska kanalen. Kanske är dom på väg västerut, kanske kommer julen att firas i Frankrike. Kanske får vi veta.

Under tiden kan man roa sig med att läsa en stark bok om två kvinnors möte. The Other Hand av Chris Cleave. Jag skall inte berätta om boken eftersom förlaget påstår att själva upplevelsen ligger i hur den utvecklas. Men så mycket kan jag säga att man inte blir direkt stolt över vår västerländska ankdamm när man läser om Little Bee från Nigeria och Sarah från Kingston upon Thames.

Läs, gråt och skratta!

fredag 17 december 2010

Glidningar

- Känner du att ni judar har något ansvar för att det finns israeliska soldater som terroriserar palestinier på ockuperad mark?
Sa inte Lennart Persson, nyhetsankare i Aktuellt.

För då hade han, inte helt ologiskt, blivit anklagad för antisemitism. Vad man nu skall anklaga Persson och SVT för, när det var muslimerna, inte de personer som eventuellt finns bakom, som skulle känna ansvar för en enskild självmordsbombares dåd, kan man ju fundera över.

Glidningarna mot ren rasism går som på bananskal i våra medier just nu. Med Expressens Ulf Nilson som sjukt exempel i en krönika där han oroar sig för att svenskarna håller på att avskaffa pursvenskheten. Expressen tyckte att det var lämpligt att publicera rasbiologism och tänker inte be om ursäkt.

Kom nu ihåg vilken tidning, och tidningsledning, det var som först bröt denna gräns. (Ivrigt påhejade av de 'politiskt inkorrekta'.)

onsdag 15 december 2010

15 december - Lymington harbour

Sitter och funderar över om det här är en bild från middagen som Reinfeldt var på i lördags kväll.

tisdag 14 december 2010

14 december - London Eye

Borde Bildt lära Reinfeldt att twittra?

Utrikesministern är utsatt för skämtare på Twitter. Några personer har utgett sig för att heta "Bildt" och BildtCarl" och twittrat lustigheter med antydningar om lördagens bomber i Stockholm. Man skulle kunna tycka att om Carl Bildt (den verklige) lät bli att twittra så skulle dessa problem inte uppstå. I stället kräver UD att Twitter raderar skämtarnas konton. Känns ju liberalt.

Kanske kan Carl Bildt lära Fredrik Reinfeldt hur man twittrar så att den senare kan meddela sig med sina undersåtar när det händer stora saker i vår omvärld. Reinfeldt har säkert internet i mobilen och skulle kunna smita undan på toaletten eller nåt om han råkar vara på middag hos kungen nästa gång också.

måndag 13 december 2010

En ding, ding, ding värld

En god vän konstaterade för ett tag sedan att jag bloggar mer sällan nu för tiden. Det stämmer. Och beror förmodligen på att jag känner en viss uppgivenhet över sakernas tillstånd. Ibland känns det faktiskt som om Sverige blivit fullständigt galet, inrikespolitiskt och mediemässigt. Extra så känns det när man tillbringat ett par dagar i Storbritannien med deras fantastiska dagspress. I The Independent kunde vi till exempel läsa ett långt och välskrivet reportage om avhoppade israeliska soldater i lördags, som aldrig någonsin hade publicerats i någon svensk tidning, mer än möjligen på Aftonbladets kultursidor.

I söndags morse kom vi ner i hotellobbyn på Grassmarket i Edinburgh och nattportieren lät meddela att i Stockholm hade någon sprängt bomber. Han lät oss läsa nyheterna på sin dator bakom disken. Där kunde man läsa att utrikesminister Carl Bildt kommenterat det hela mitt i natten med att det rört sig om en terroristattack.

- Varför Carl Bildt, sa jag till Lille mannen. Varför inte statsministern eller justitieministern?

Hemma igen var det fortfarande tyst från regeringen. Fredrik Reinfeldt sov väl efter festen med kungen på lördagskvällen. Sverige hade just upplevt sin första självmordsbombare och statsministern och kungen festade på Slottet. Samme statsminister som när han bara var en simpel oppositionsledare hade starka synpunkter på regeringens hantering av tsunamin, då utrikesminister Laila Freivalds gick på teater i stället för att läsa på om vad en tsunami var och var Phuket ligger.

Nitton (19) timmar efter att en man sprängt sig till döds mitt bland människor i centrala Stockholm kallade statsministern till en kort presskonferens. Kritik mot denna senfärdighet anser han vara obefogad partipolitik. En krönikör i DN skrev kritiskt om det idag, men den artikeln nådde aldrig nätupplagan. Då skulle ju kritiken kunna spridas i sociala medier. I Expressen kan man läsa att överste Bo Pellnäs anser att en utrikesminister nog inte skall twittra sina egna personliga synpunkter. Är Pellnäs sosse? Aftonbladets Lena Mellin skriver om frågan men skyndar sig ängsligt att släta över med att svenskarna trots allt finner sig.

Och det gör dom. I Skottland fick transportministern avgå igår efter att ha undlåtit att stänga av M8:an mellan Edinburgh och Glasgow när snöstormen slog till i måndags för en vecka sedan. Bilister blev strandade på motorvägen i upp till 24 timmar. Att skylla på någon myndighet hade aldrig funkat, ansvaret var ytterst hans. I lördags höll Prins Charles och Camilla på att bli lynchade av förbannade studenter när de kördes i sin Rolls Royce genom uppretade folkmassor som demonstrerade mot höjning av terminsavgifterna till uppemot 100 000 kr per år. Vi kan nog räkna med att den som planerat deras rutt sitter löst. Om David Cameron skulle väntat 19 timmar efter ett terrordåd innan han gick ut och lugnade folket, skulle medierna förmodligen rullat honom i tjära och fjädrar.

Men inte här hemma, inte. Här kan utrikesministern fortsätta att köra sin enmansshow och statsministern kan fortsätta att två sina händer över vad enskilda ministrar gör eller inte gör. Och skulle någon av oss protestera får vi höra att vi borde lugna ner oss och njuta av livet lite i stället för att bry oss om politik. Så då gör vi det?

Uppdatering: Nej, Lena Mellin. Alla kände inte till att en självmordsbombare sprängt sig i luften i Stockholm. Inte när Carl Bildt privat-twittrade offentligt natten mot söndag. Jag fick t ex veta det från en skotsk hotelportier. Där den enda officiella infon verkade vara just Carl Bildts twitter. Fram till Fredrik Reinfeldt nedlät sig att ge sin officiella bild. Som då sades vara just regeringens bild. Att du Lena Mellin, som journalist, slätar över detta är allvarligt. Att du inte förstår allvaret i det själv utan förlöjligar kritiker är pinsamt. Du verkar tro att alla svenskar befinner sig i samma informationssituation som dig själv eller Carl Bildt. Sluta släta över att regeringen inte har koll på sitt pressarbete! Sluta behandla svenskarna som att vi är ständigt uppkopplade mot någon slags allmän regeringsinformationsbas rakt in i medvetandet!

13 december - tomt på hallgolvet

Idag saknades vykort på hallgolvet. Man skulle kunna tro att Tuve och Luva har det alldeles för trevligt i Skottland än att ha tid att skicka vykort. Landladyn själv är så stressad att hon knappt märker något. Skinkan skall griljeras, frysen skall frostas av, stickpropp monteras på nya ljusstaken, julklappen från arbetsgivaren (en olje- och vinägerspruta) invigas. Så idag firar vi Lucia med en bild från 1973, på dagis på Gruvlyckan i Karlstad. Yours truly syns i mitten av främre raden vänd mot fotografen, fem år gammal.

fredag 10 december 2010

10 december - dinner in Leith

Från Moskva verkar det ha burit iväg till Edinburgh där middag kan intas på the Shore i Leith. Mycket flottare nu än då.

torsdag 9 december 2010

9 december - mellanlandning

Några gjorde misstaget att flyga över Moskva men hann åtminstone med sightseeing. Vilket kanske kompenserar att man tvingas genomleva Moskvas flygplats.

onsdag 8 december 2010

8 december - ge fler möjlighten att resa


Till skillnad mot våra beresta vänner, Tuve och Luva, som på bilden prövar på djurlivet i Mongoliet, så har Jon och hans son aldrig varit utomlands. Nu har dom chansen att vinna en resa till Rhodos som Apollos gästrecensenter. Jag skulle gärna läsa deras recensioner! Håller du men så rösta här.

måndag 6 december 2010

6 december - byte av land och fordon

Peugeot må vara en riktig rallybil men på den mongoliska steppen står den sig slätt.

Människorna bakom Vaxholmsfallet

Undrar om Svenska Dagbladets ledarredaktion läst Svenska Dagbladets näringslivsredaktions artikelserie om gästarbetares arbets- och anställningsvillkor? Det är ju gästarbetare som dessa som Vaxholmsfallet rörde. Där den av tidningens ledarredaktion applåderade Lavaldomen lett till att facket har ännu mindre att säga till om, att anställda som är just gästarbetare endast skall omfattas av en liten kärna av det svenska kollektivavtalet, där ingår i princip lön, inte arbetsmiljö.

Man kan tycka att det är lite paradoxalt att en tidning som så ihärdigt hävdat att facket bara drivs av maktanspråk och rasism nu kör en artikelserie där man använder sig av just facket, och de anställda, som källa till berättelsen om slavarbete.

Och hur mycket är det värt att ha ett jobb när man blir av med det direkt om man blir sjuk?

torsdag 2 december 2010

Kunskapsluckor - verkliga och låtsade

Så lätt det är att raljant kalla ett juridiskt komplicerat utredande för 'funderande'. När man själv inte är juridiskt insatt i ärendet utan bara presenterar sina och sin tidnings åsikter på ledarplats. Och så praktiskt det är att låtsas som att man inte förstår skillnaden mellan en individs möjlighet att vinna i domstol och att uttala sig generellt om hur ett niqab-förbud skulle strida mot lagen. För att inte tala om hur otroligt lättvindigt vissa ledarskribenter avfärdar den juridiska expertis som utrett frågan, för att dom själva anser sig veta bättre.

Sen har vi skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm, som trott att det går att överklaga DO:s beslut. Edholm skriver på sin blogg att eleven skulle kunnat överklaga ett för henne negativt beslut, vilket är felaktigt. Vad Edholm, som representant för kommunen, och eleven skulle kunnat överklaga är en dom, inte DO:s beslut. Men Edholm verkar nästan besviken när DO nu beslutade att det inte gick att visa att kommunen diskriminerat kvinnan i det aktuella fallet. Så i stället får hon ur sig, i ett illa skrivet blogginlägg, att DO är feg. Och att det är fel på lagen. Och att Folkpartiet, de påstått liberala, kommer fortsätta motverka individers frihet att själva välja hur dom vill klä sig. Fortsätta motverka vissa kvinnors möjligheter att skaffa sig en utbildning i kommunala skolor. Sekularisera dig kvinna, annars stänger vi in dig i hemmet!

Upplyftande är att blogginlägget för en gångs skull följs av en riktigt bra debatt bland kommentarerna som visar att inte alla folkpartister är batongliberaler. Andra som skrivit bra om frågan är TCO:s Samuel Engblom och Kristina Persdotter. Samuel Engblom:

"Rekommendationen till de som har svårt att tolka DOs beslut, vare sig de är statsråd, rektorer eller lärare är att läsa det. DO skriver på föredömligt enkelt språk att det avgörande är 'om klädseln påverkar möjligheten att bedriva den aktuella utbildningen på ett meningsfullt sätt eller inte och om eventuella praktiska problem kan lösas'".
Den som vill få ett annat perspektiv på frågan kan följa den gode Svinhufvud som är tillbaka på en blogg nära oss. Hotet kommer inte från muslimer utan från någon mycket närmare.

2 december - Vykort från Mae Rehm Pung-stranden

Och vi som var i Thailand i vintras och inte såg skymten av några skumtomtar!

onsdag 1 december 2010

1 december - Det kom ett brev

Igår när landladyn kom hem från sin keramikkurs låg ett brev på hallmattan. Brevet var poststämplat i Bangkok och innehöll endast ett foto som verkade taget i närheten av Siam Square. Vem var avsändaren? Och vem är det egentligen som gömmer sig bakom busken till vänster?

torsdag 25 november 2010

Trapphus här och där

För femton år sedan dog Osmo Vallo efter ett polisingripande i ett trapphus på Kronoparken i Karlstad. I lördags hände det igen. Gripen man lades på mage av polisen och avled senare på det närliggande sjukhuset. Den gången uttalade sig en av de aktuella poliserna i Uppdrag granskning och sa, om vittnena till gripandet av Vallo, att det vet man ju vad det är för folk som bor på Kronoparken. Kan man gissa att det den här gången inte kommer sägas att det vet man ju vad det är för folk som bor på Sommarro. (För er utsocknes kan jag berätta att Kronoparken är ett miljonprogramområde utanför stan och Sommarro ligger rätt centralt och består av Centralsjukhuset, villor och något punkthus. De socioekonomiska förhållandena lär också skilja sig åt.)

(Själv tillbringade jag ett par dagar i det aktuella huset julen 2004. Den som för många andra är förknippad med en flodvåg men för mig med att jag just träffat mannen i mitt liv. På riktigt.)

Nu får vi se hur Karlstadpolisen agerar så här femton år senare.

tisdag 23 november 2010

Alvendalskan revisited

"Inte allt man avtalar finns skriftligt. Det är tydligen ingen här som läst juridik."
Förra bostads- och stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendals svar på fråga från oppositionen i kommunfullmäktige. Oppositionen ville veta varför Moderaterna i kommunen skrivit på ett avtal med fastighetsföretaget Boultbee utan att skriva in en klausul om åtagande om centrumutveckling. Köpcentrum står nu tomma på grund av chockhöjda hyror och kommunen kan inte kräva av Boultbee att dom skall följa principerna om centrumutveckling. Juristen Alvendal verkar dock ha missat den lilla detaljen att vid fastighets- och bostadsrättsaffärer gäller endast skriftliga avtal. Enligt Juristbloggen skulle man förvisso kunna göra ett muntligt tillägg om centrumutveckling men kvarstår gör ändå problemet för kommunpolitikerna att, om dom nu alls bryr sig, bevisa att ett sådant avtal existerar. Särskilt som man lär ha detaljreglerat allt annat i avtalet.

Personligen tror jag inte att juridiken fått styra Alvendal och hennes Allianskollegor. Det är snarare personligt tyckande och ideologi som ligger till grund för den utförsäljning av allt från gallerior till hyresrätter.

Och jo, jag har tidigare haft åsikter om just Alvendals tveksamma bidrag till vår stad.

onsdag 17 november 2010

Highway to Ulaanbaatar


Sitter och redigerar bilder från Mongliet. Här flerfilig väg över stäppen.

måndag 15 november 2010

Dagen då Högermedierna vände på en femöring

Så var inte Mona Sahlin något hot längre. Och se, då ändrades journalisternas beskrivningar av henne. I Svenska Dagbladet får man se henne skämta med journalisterna på väg till Paris. och senare på dagen fina bilder på henne i internationell samvaro. I Expressen får vi veta att hon fått flera jobberbjudanden och kramar av den grekiske premiärministern. I Rapport får vi se henne klappas om av socialdemokratiska kollegor. Uppskattad, respekterad, leeende. Bloggen In your face konstaterar detsamma. Vad skall ekokammaren nu hitta på för att misskreditera alla utmanare till Alliansen?

Dagens mest lättade

När man har fattat sitt beslut och äntligen berättat det för sina kollegor, att man skall sluta. Det är då den där sköna känslan av frihet infinner sig. Så uppfattar jag Mona Sahlin när hon nu på morgonen skämtar med de journalister som åter flockats utanför hennes hus i Nacka. Sen drar hon iväg och träffar kompisar från hela världen i Paris. Kan man gissa att Mona Sahlin är dagens mest lättade människa? Som jag unnar henne en riktigt lång och skön semester och kanske ett kul jobb inom den ideella sektorn när hon kommer hem igen.

Lättade borde dock inte de gubbar som i går utstötte frustanden av triumf vara. Vare sig dom är Sossar, Allianspolitiker eller Bonnieranställda journalister. För ingen av dem vet vad dom får i stället. "Margot!" ropade någon igår. Margot vem? Många S-märkta har de senaste fyra åren, i stället för att sluta upp bakom sin valda ledare, gapat efter en kvinna som inte funnits i den svenska politiken på många år, som när hon fanns här inte direkt var någon tungviktare inom partiet, som ingen vet vad hon står för. Annat än att hon pratar trevlig norrländska, till skillnad mot Mona Sahlins släpiga stockholmska. I mina elaka stunder kan jag tänka att de som ropat efter Margot i stället kanske vaknar en dag med Pär Nuder eller Thomas Östros. Moahahaha!

Förlorare på den här soppan är förutom Socialdemokraterna även Alliansregeringen, som ju skall försöka regera i minoritet utan stöd av SD. För vad händer när folk skall börja positionera sig inom (S)? Vad händer med riksdagspolitiken om Bonniermedias ständiga opinionsundersökningar börjar visa att folket stödjer en S-ledare som är för ett snabbare återdragande från Afghanistan (om någon sådan nu finns, det här är ett exempel)? (När jag tänker på det, borde det inte finnas en majoritet i riksdagen som har ett rejält grudge mot Bonniermedierna och deras monopolställning som stärktes av regeringen den förra mandatperioden? Hmm, en liten motion om ägarstrukturen i TV4 kanske?)

Och Sossarna själva kommer få mycket lite kraft kvar till att utveckla partiet inför framtiden. Nästan så man tror att det var det dom ville, när dom stack knivarna i ryggen på Sahlin.

Ni kan dessutom bespara er kommentarer kring Mona Sahlins kvaliteter. Detta är en betraktelse av ett parti som petar ut sin ordförande utan att ha ett enda vettigt och genomarbetat alternativ.

lördag 13 november 2010

Folk är i sanning inte kloka

Rektorn vid Örebro universitet vill att en anställd på läkarutbildningen skall få gå före alla andra i kön till att få en villatomt i Örebro. En hel del av Nerikes Allehandas läsare anser på fullaste allvar att myndigheterna skall ta hänsyn till inkomst och utbildning när de fördelar tomter, inte till köplats. Man tar sig för pannan och funderar över om inte de rika akademikerna skall få gå före i operationskön, före i dagiskön, före överallt. För de är ju i själva verket mycket mer värda än sina fattigare bröder och systrar. Fy fan säger jag.

Idétorka

Dagarna försvinner med stormsteg. Snart är det advent och mina idéer inför årets julkalender är... lika försvinnande som dagarna. Tuve och Luva har inte hörts av sedan dom skickade vykort från Thomtland. Landladyn äter fortfarande skumtomtar men med mycket dåligt samvete... Konsumtionen kommer säkerligen att minska i år jämfört med tidigare år.

Därför skulle jag vara mycket tacksam för idéer om vad som vore kul att läsa om på bloggen i december. Allt är välkommet, personligt, politiskt, barnsligt, allvarligt. Bara jag får idéer!

fredag 12 november 2010

Det nationella stänger inne

Läser om en dansk poet och visdiktare i tidningen. Som tydligen är någon slags nationalhjälte. Men numera mycket motvilligt då han skäms över att vara dansk i ett land där en majoritet är för att poliser går in i kyrkor och slänger ut gömda flyktingar. Han sammanfattar min syn på nationen och nationalism på ett strålande sätt.

"Nu skäms jag för att vara dansk och vill inte vara folklig längre, hellre mellanfolklig. Det nationella stänger inne."

torsdag 11 november 2010

Ni ska äta, vi ska laga

När jag gick i mellan- och högstadiet (1978-1984) var jag en hejare på att fylla i blindkartor. Blindkartor var enligt LGR 80 det sätt som skolan testade elevernas geografikunskaper på. Man lärde sig ramsor och memorerade vilken plupp som var Bonn och vilken som var Berlin. Vi kanske inte lärde oss så mycket om hur människor levde i Tyskland eller hur dom styrdes eller om det fanns några förbindelser mellan detta folk och vårt eget. Men vi blev ena jävlar på att memorera kartor. Betyget i geografidelen i samhällskunskapen sattes därmed mer efter hur bra minne vi hade än några egentliga kunskaper i ämnet geografi. (Geografi är vetenskapen som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till hur mänsklig aktivitet påverkar och påverkas av jorden. Källa: Wikipedia, lätt åtkomligt även från Regeringskansliet.)

Kommer ni ihåg partiet som i valrörelsen ville att Sverige skulle "vinna fler nobelpris". Jo, så skrev Folkpartiet på sina valaffischer i tunnelbanan där partiledaren och dåvarande högskoleministern blickade ner på oss. Nu har folkpartiledaren, tillika utbildningsministern, anpassat Skolverkets förslag till ny läroplan för grundskolan efter sitt eget huvud och sin egen världsbild. Han har presenterat hur vi skall "vinna" fler nobelpris. Olyckligtvis verkar Jan Björklunds brist på ödmjukhet inför Skolverkets experter ligga på en lika erbarmerlig nivå som hans kunskaper om geografiämnet och Folkpartiets svenskkunskaper (man vinner som bekant inte nobelpris).

Utbildningsministern och hans folk har helt enkelt strukit i Skolverkets förslag till geografiutbildning och gått tillbaka till 1960- och 70-talets etnocentriska geografiutbildning. Folkpartiet verkar i praktiken föra en politik som är mer hembygdsvurmande än Sverigedemokraternas. Man kan åtminstone inte anklaga Björklund för att vara oikofob. De som trodde att Alliansregeringen och Folkpartiet var globaliseringsivrare har nog misstagit sig.

På Brännpunkt idag går en lång rad geografiforskare och -lärare till storms mot utbildningsdepartementets okunniga klåfingrighet. De menar att ämnet utvecklats de senaste hundra åren och att det vore olyckligt att dagens elever, som lever i en globaliserad värld, skall tvingas tillbaka till den tid då upprabblandet av Hallands fyra åar var viktigare än en helhetssyn på jorden och insikt i hur ens närområde interagerar med resten av världen.

Det kommer sannolikt inte bli något ökat antal svenska nobelpristagare med Jan Björklunds och Alliansregeringens skola. Utbildningsministern kokar ihop en egenkomponerad soppa och tvingar i eleverna. Vilket förmodligen kommer få till följd att det enda svenska elever kommer vinna i framtiden är Trivial Pursuit.

måndag 8 november 2010

Årets alternativa julbord

Har just bokat bord på Martin Wishart i Edinburgh. Kommer kosta mer än flygbiljetten dit... Why be mean?

Utilitarist javisst

Föreställ er att det skulle komma fram att Kina, Kuba, Nordkorea eller för all del Sovjet på sin tid skulle ha spionerat på svenska medborgare i Sverige. Utan att regeringen känt till det (möjligen för att dom valt att inte göra det) och med eller utan tyst godkännande från Säpo. Skulle det bemötas av Alliansens justiteminister med orden "beklagligt" och av Svenska Dagbladets ledarsida med kommentaren att landet i fråga kan ha ett legitimt skyddsbehov och att spioneriet kan gagna svenska medborgare? Självklart inte. Men nu är det ju USA som anklagas för att ha spionerat på svenska och norska medborgare och registrerat ålder, kön, hudfärg osv på intet ont anande flanörer på norra Djurgården.

Men så länge detta gagnar Moderata intressen och den så kallade 'kampen mot terrorismen' så kan det ju inte vara fel. Den personliga integriteten får ge vika för utilitarismen. John Rawls bor inte här.

söndag 7 november 2010

PR-effekt?

Svenska Dagbladet är i alla fall lydiga Moderater och rojalister. När kritik uppstår mot Alliansregeringens krig i Afghanistan och riksdagen diskuterar ett eventuellt avslut på Sveriges insats fixar SvD genast fram en artikel med lokalbefolkning som får ge pratminus om hur ovärderlig de svenska soldaternas närvaro är. Ena dagen hängs den svenske kungen ut i internationell media som en sexgalen fylltratt som vill rymma med popsångerska och leva på öde ö ätande kokosnötter. Andra dagen så publicerar SvD en hyllningsartikel om vilken fin PR hans dotter gör för Sverige, som skulle få Sara Trus att bli grön av avund. Det enda förmildrande är kanske, alltid lika läsvärde, Ola Wongs artikel om vilken PR kungligheterna egentligen bidrar med för svenskt näringsliv.

Wong menar att PR-effekten i Kina begränsas av att kungligheterna vägrar prata med andra journalister än svenska och knappt det. En anledning till Hovets ovilja att prata med journalister kan ju vara att de inte får uttala sig i någon större omfattning. Om Victoria Bernadotte hade varit folkvald president hade hon kanske haft större möjlighet att verkligen göra PR? Att annars framstående människor beter sig som småbarn inför kronprinsessan är ju för övrigt mest pinsamt och bekräftar Wilhelm Mobergs bild av att kungligheterna får undersåtarna att förnedra sig själva.

Sen undrar jag över uppgiften från Hovet om att de själva betalt för Victorias och Daniels resa till Kina, och att det därmed inte är en officiell resa. (Om det är detta som avses.) Vems konto belastas när dom gör mer officiella resor? UD:s? I slutändan är det ju vi alla som betalar oavsett men frågan är om inte Hovet har en resebudget för annat än nöjesresor. Det är ju i så fall en intressant upplysning för oss som redan tycker att monarkin kostar för mycket.

lördag 6 november 2010

Boxer - nej tack

När ni tycker att era bredbandsleverantörer är njugga. Säg hej till Boxer. Inte så man direkt känner för att teckna abonnemang...

fredag 5 november 2010

Därför är jag republikan

"Jag har sett högt bildade personer, som i andra sammanhang har ådagalagt intelligens, mista sin mänskliga värdighet inför en kunglig person: I närvaro av en medlem av kungahuset har de alldeles tappat koncepterna och stått där som förvandlade och stammat i förvirring och betett sig på ett sätt som närmast kan kallas fjantigt. Kungadömet frammanar och utvecklar några av människans mest förödmjukande egenskaper: begäret att stå i gunst hos de höga, ivern att få umgås med dem, tjänstvilligheten till varje pris, den böja ryggen inför överheten. Kungligheten får undersåtarna att förnedra sig själva även om det inte är deras avsikt."
Ur Vilhelm Mobergs "Därför är jag republikan" från 1955

Om att skjuta budbärarna

Sitter här och misströstar. Vi lever i ett samhälle präglat av rasism, sexism och en maktelit som köper 'kaffeflickor' och bjuds på resor till 'tråkiga' sydfranska byar. Och det tycker medborgarna är helt i sin ordning. Alla makthavare är enskilda privatpersoner, oavsett vad vi betalar dem eller vilket uppdrag vi givit dem. De skall tillförsäkras ett privatliv som inte får granskas. Det stora hotet mot Sverige är journalisterna, inte mutor, bestickning och gubbsjuka 'gubbtolvor'.

Till att börja med var min reaktion på avslöjandena om knugen, what's new? Ju mer jag tänker på det så är det här dock något nytt. För första gången har tre journalister verkligen skrivit om vad som försiggår bakom säpovakterna och kungens grabbvänner. Åsa Lindeborg sätter, som ofta, fingret rakt på problemet. Känns som om det är jag, Lille mannen och Aftonbladets kulturredaktion... Och kanske ledarsidans Katrine Kielos också. Och Sanna Lundell som idag skriver en lysande krönika om hur det skulle sett ut om det var drottningen som varje måndag samlats med sin kärringtolva i den jugoslaviska maffians lokal för att nyttja 'kaffepojkar' som avec. Vilket även leder mig till Karin Ahlborgs krönika idag, eller Karin Magnussons.

Det som förvånar mig mest är nog ändå de antimonarkistiska feminister och jämlikhetsinvrare som tar kungen i försvar och sparkar mot journalister som Karin, Åsa, Karin och Katrine, som vägrar tiga.

The Royal Pimp

Från Adlibris får jag veta att den omtalade boken om kungens liv är på väg. Det kommer göra det lättare att uttala sig om boken, precis som kungen själv framförde på gårdagens presskonferens. En presskonferens som för övrigt var mycket underlig. Varför alls uttala sig om något man inte läst. Varför inte låta någon anställd läsa och sedan uttala sig? Vad hände med "inga kommentarer"?

Av det man kunnat läsa sig till i pressen verkar det mesta vara gammal skåpmat, från kungens kompisgängs faiblesse för unga kvinnor till relationen med den f d Army of Lovers-sångerskan. Vad som däremot verkar nytt är hur hela apparaten kring kungen agerat för att skydda monarken från medborgarnas insyn i hans leverne. Om jag förstått det hela rätt har Säpo genom åren agerat filter genom att slå en mur kring kungen och hans gäng. De skall till och med ha gjort inbrott hos folk för att stjäla bilder på kungen i komprometterande situationer. (Vilket ju iofs inte är något nytt. Det har ju hänt förr i världshistorien att statschefer låtit sina handgångna män göra inbrott för att komma åt dokument.)

DET skulle jag vilja ha en diskussion om. Vad går våra pengar till, förutom hallickverksamhet och prostitution? En säkerhetspolis som springer och städar upp efter denna verksamhet? Under Andra världskriget skickade man iväg Gustaf V's älskare, Kurt Haijby, till Gestapo, idag verkar man nöja sig med hot, inbrott och stöld.

Har den svenska säkerhetspolisen under många år underlättat för prostitution? Medan alla talar om förtalsrättegångar, PO och mediernas skriverier skulle jag snarare vilja ha en JK-granskning.

onsdag 3 november 2010

Möt Frans

Det här är Frans Åke August, sex veckor, och hans moster, 2 217 veckor. Frans är en skön liten kille som bor med sin mamma och pappa utanför Göteborg. Frans familj är utspridd lite här och där. Mormor och svärmorfar Göran bor i ett land som heter Thailand. Där är det jättevarmt och maten smakar starkt. Det låter lite läskigt tycker Frans. Han dricker helst mjölk, annars får han ont i magen. Frans morfar Åke bor i himlen där han skjuter älgkött och håller ett vakande öga på dottersonen.

På dagarna brukar Frans äta, bajsa och sova. När han inte gosar han med pappa eller skrattar åt sin skojiga mamma när hon busar med Frans.

Mamma och pappa är jättesnälla. Snart skall Frans börja på babysim. Där får man träffa andra barn i samma ålder och simma under vattnet som en liten groda. Det kan vara bra att ha tränat lite när man får bada i sjön i sommar.

måndag 1 november 2010

Å ena sidan...

... och å den andra.

Idag får jag på ledarplats läsa att Nordstan i Göteborg förmodligen hade sprängts i luften om inte svenska regeringen sett till att svenska trupper finns på plats i Afghanistan. För utan de svenska soldaterna i Afghanistan så kommer terroristerna och tar oss. Skribenten kopplar i sin artikel ihop 'bombhotet' i Göteborg med insatsen i Afghanistan och en uigur i norskt fängelse som ställer alldeles för höga krav på mathållningen, högre än vad såna som han har 'rätt' att kräva.

Sen bläddrar man en bit in i tidningen och finner att ledarskribenten förmodligen vet något som hans kollegor på nyhetsredaktionen inte vet. Nämligen att de gripna, och numera frisläppta, männen i Göteborg verkligen planerat att genomföra en terroristattack där dom skulle spränga Nordstan. Men endast hindrades av... Ja, exakt vad som hindrade det hela framgår inte, inte heller hur. Men att det har med vår insats i Afghanistan verkar vara klart. På vilket sätt har fyra palestinska göteborgsfamiljer koppling till terroristerna i Afghanistan, vilket är deras motiv?

På nyhetsplats i SvD och andra tidningar kan man läsa sig till att det uppenbarligen inte fanns några som helst skäl till att kvarhålla männen för förhör. Än mindre några häktningsskäl Männen är fortfarande 'misstänkta' säger polisen men bombhotet är tydligen över, trots att männen är släppta på fri fot. Den ene mannens advokat säger att bevisningen är i det närmaste 'obefintlig'.

Vad vi dock vet är att tungt beväpnad polis rusat in och gripit fyra män inför deras familjer. På misstankar som uppenbart inte räcker till mer än några timmars anhållande. För mig låter det inte som om polisen avvärjt en bombattack mot Nordstan. För mig låter det som om polisen fått ett löst tips från utländsk säkerhetstjänst och agerat för att, om det skulle hänt något, inte betraktats som om man iggat tips från utländsk säkerhetstjänst.

Vad tipset/uppgifterna baseras på vet man inte men avlyssning verkar ha förekommit då en av männen förhörts om telefonsamtal han fört med en släkting. Men avlyssning av människor är väl också något som behövs för att inte Nordstan skall bli en "fristad för terror".

lördag 30 oktober 2010

Sverige, landet som gav blåögdheten ett ansikte

Dom sa att vår oskuld försvann när Olof Palme mördades 1986. Att det var ett uppvaknande för hela svenska folket om att vi inte lever i en trygg kokong, opåverkade av yttre influenser.

Dom hade fel.

Svenskarna, politiker, medborgare och medier, är ibland så löjligt naiva att man häpnar. Och det är inte ens gulligt. Det är bara patetiskt. Senast nu när en moderat riksdagsledamot, numera partisekreterare, visat sig ha tagit emot pengar från vinstdrivande företag, i form av resor, hotellnätter, middagar och lånebilar. Medierna rapporterar men kontrar genast med artiklar som denna från TT, där manliga politiker får förklara varför dom anser sig och sina politikerkollegor omutbara. Eller den i dagens pappersupplaga av SvD där Widar Andersson, tidningsman och f d socialdemokratisk riksdagsledamot förklarar att det ju är omöjligt att en riksdagsledmot skulle uppfatta en resa, en extra hotellnatt eller ännu en middag som en muta.

Borgerliga tillskyndare upphäver sina röster och låter oss veta att det i själva verket bara handlar om att folk är avundsjuka på den där resan som för riksdagsledamoten bara är vardag, ännu ett par nätter borta från lägenheten i Stockholms innerstad. (Som för övrigt verkar ha införskaffats i en intrikat byteskarusell med en hyresrätt som utgångspunkt.?)

Som om det var Jantelagen som var problemet, som om lösningen ligger i den folkvaldes syn på sin egen vandel. Man kan fråga sig varför inte en enda människa i detta land lyfter frågan om folkets syn på och tilltro till de folkvalda. Att mutlagstiftningen finns där för att man inte ens skall behöva misstänka att politikerna tar emot mutor.

Den senaste veckans händelser, i kombination med Moderaternas hårdnackade motstånd mot att berätta var deras pengar kommer från, har åtminstone fått mig att fundera över om det kan vara så att Shell betalat inte bara Sofia Arkelsten för att komma ner till Frankrike och skänka lite folkvald glans åt en biltävling, utan också pytsat in en summa pengar till hennes parti. Som en liten gest till ett regeringsparti som kan komma att underlätta företagets utvinning av gas i Skåne.

Räcker det verkligen att Sofia Arkelsten och Fredrik Reinfeldt själva känner att dom är omtubara för att allt skall vara frid och fröjd? Är Moderaterna köpta av näringslivet? Är det ett problem om det största och mäktigaste regeringspartiet är köpt av näringslivet?

Eller är det i själv verket jag som är omåttligt naiv som trodde att det var ett problem? I ett land där majoriteten tror sig rika nog att klara sig oavsett vad som sker. Kanske rika nog att själva köpa sig en politiker. Eller rika nog att tro sig dela samma intressen som Shell och BMW.

Man tar sig för pannan och stönar: - Duh!

fredag 29 oktober 2010

Är skatten betald?

Sitter här och funderar över om man skall skatta för sådant man bjuds på i arbetet, när det inte är arbetsgivaren som betalar utan någon annan. Skattade i så fall Sofia Arkelsten för sina gratisresor och sin lånebil för året 2008? Eller räknas det som gåva?
Säg att jag får låna en värstingbil av t ex Mercedes, kör denna mellan jobbet, Coop och hemmet och sedan lägger in en bild på den på min blogg och, som Arkelsten, skriver att det är jag, kungen och DN Motor som kör denna bil. Kan man då se det som Byte av tjänster?

torsdag 28 oktober 2010

Ikväll avslutade jag min fotokurs. Temat var Allt är konst - inget är konst. Då min kamera är på reparation fick jag plocka fram två gamla bilder, tagna i från ett fönster i muren på Glimmingehus sommaren 2009. Rätt nöjd med dem dock.

Om två veckor börjar keramikkursen. :)

onsdag 27 oktober 2010

Världens stiligaste far

Brukade han kalla sig, vår pappa. Sådär med en fråga hängande i luften, för visst var han väl det, världens stiligaste? Det tyckte han nog själv, men ville gärna ha det bekräftat. Och för oss var han det, även om vi kanske inte alltid sa det högt. Han var ju rätt tramsig i tonårstjejers ögon.

En gång bjöd vi dock till. När han fyllde 60 och vi skickade en hälsning till honom via radion, till just världens stiligaste far. Själv var han den som till mammas födelsedag lät måla ett porträtt, av sig själv. För hon skulle ju ha något riktigt fint i present.

Igår skulle pappa fyllt 75. Om inte alla de där åren på verkstadsgolvet tagit ut sitt pris alldeles för tidigt, för snart tio år sedan.

Vilket är så orättvist. För pappa var ju inte bara världens stiligaste far, utan hade också varit världens bäste morfar. För några veckor sedan körde jag ner till västkusten med porträttet av pappa i bagageutrymmet. För honom hade det förmodligen varit självklart att om han, som världens bäste morfar, inte fick vara med IRL så skulle åtminstone hans dotterson ha porträttet.

Om det finns en himmel tror dottersonens mor att morfar just nu ägnar sig åt en lång älgjakt, i fint höstväder Där han sitter på sin slitna ryggsäck och äter sina egenbakade fullkornstekakor med svettig ost. Själv tror jag att morfar lägger sin energi hos barnbarnet Frans, 1 månad och tio dagar gammal. Som vi skall göra vad vi kan för att ge samma kärleksfulla uppväxt som vi fick.

Och vid 75 års ålder hade pappa garanterat varit lika stilig som på bilderna med mig (1968) och min syster (1980) ovan.

NB: Moster börjar bli senil vid 42 års ålder. Texten ovan har redigerats något efter att jag först lyckats göra min syster till min bror sedan fått vår mor att låta som vår styvmor...

fredag 22 oktober 2010

Upprepning

Borgerlig regering, rasistiskt parti i riksdagen, person som skjuter invandrare på gatan. Nej, det är inte början av 1990-talet. Det är bara Sverige som upprepar sig.

tisdag 19 oktober 2010

Tillåt mig småle

Idag slår SvD:s ledarsida och Sanna Rayman ett slag mot överstatliga missionärer. Det är fel att försöka pracka på sina grannar sina idéer, även om dessa idéer är goda som fri abort och lagstadgad mammaledighet. Om man gör så så kan grannarna slå tillbaka med ännu mer familjekonservativa medel. Eftersom t ex folket i Polen på fyrtio år gått och blivit inbitna abortmotståndare hela gänget.

Det är här jag tillåter mig att småle lite. Inte åt bigotta abortmotståndare utan mot Svenskans dubbelmoral. För jag trodde ju att den av tidningen så omhuldade insatsen i Afghanistan syftade till exakt detta. Att med överstatliga medel tvinga på ett annat land sina värderingar, för att man anser detta lands värderingar så vidriga. Eller är det inte för de afghanska kvinnornas skull vi är där?

Men det är klart, för att se den kopplingen och dubbelmoralen måste man ju anse och inse att abortförbud och burka är två sidor av samma förtryck. Och det är väl kanske där analysen skiljer sig åt. Eller så skall de vita, kristna männen skyddas från överstatliga initiativ på MR-området, men inte de mörkare muslimska. Vad vet jag.

tisdag 12 oktober 2010

"... gemensamt för dem alla [Björklunds förslag] är att de på ett plågsamt vis förkroppsligar den anti-intellektuella frånvaro av liberalism som präglat Folkpartiet de senaste åren..." (Dagens Arena om Jan Björklunds vilja att själv bestämma över skolpolitiken, i stället för att låta experterna göra det. Men det är klart, vet man bäst så...")

måndag 11 oktober 2010

Regeringen tänker till

Via lille mannen får jag höra att vår fina regering kommit med det lysande förslaget att jobbcoacherna skall bli ledsagare åt arbetslösa när dom får jobb. Följa med på jobbet och hålla handen. Problemet med Alliansens förslag är dock, som så ofta, att dom inte gjort någon bakgrundskoll innan dom hostar ur sig sina galna idéer.

På Af finns nämligen redan SIUS-konsulenter som är anställda för att följa med och vara ett stöd på jobbet för folk som behöver det. SIUS-konsulenten samverkar med arbetsplatsen om upplägg av introduktion och svarar för att ge individuellt stöd till den arbetssökande enligt en handlingsplan. Det kan ibland innebära att SIUS-konsulenten arbetar sida vid sida med den arbetssökande I dagsläget vänder sig Af till personer med funktionsnedsättning men om man finner att även icke (officiellt) funktionshindrade har behov av någon annan människa än sina arbetskollegor för att fungera i arbetet så borde det väl inte vara så svårt att utvidga målgruppen?

Kanske jobbcoachen kan söka jobbet åt en också, gå på anställningsintervjun och löneförhandla. Vilken arbetsgivare som vill anställa en icke funktionshindrad som behöver ha en coach med sig på jobbet är dock frågan.

Är det detta arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) skall ägna sina kommande fyra år till?

Telia hotar Fortums och Comhems tätplaceringar på Sämstalistan

Kommer ni ihåg Tele2? Dom med Sveriges vänligaste kundtjänst. Som var bussiga nog att låta mig säga upp mitt abonnemang utan uppsägningstid när det visade sig att det mobila bredbandet inte fungerade på Torpet. Då jag visste att Telia funkade bättre där ute tecknade jag abonnemang med dem. Och försökte förtränga deras tidigare sunkiga kundvård, som gjorde att jag en gång i tiden sade upp alla mina affärer med dem. Dumt av mig. Här följer mitt ärende med Telias kundtjänst:

2010-10-07 20:57

Hej,
I somras tecknade jag mobilt bredband hos er. Det verkar dock som om just min lägenhet ligger i någon slags radioskugga, oavsett var jag sitter. Jag blir ständigt utloggad och kommer sedan inte in igen utan att dra ut modemet. Detta är som värst vid 22-tiden på kvällarna. Just nu kommer jag inte in alls vilket händer dagligen.

Hade tidigare Tele2 som fungerade här men inte i sommarhuset. Telia fungerar inte här i Stockholm men på torpet kommer man åtminstone in ibland. Vet inte om jag surfat en enda gång utan att uppkopplingen brutits här i [förort till Stockholm].

Jag är inte så intresserad av att fortsätta med detta abonnemang när jag inte kan koppla upp mig mot nätet mer än i korta intervall. Hur gör jag, då jag tecknat mig för ett tvåårsabonnemang i tron om att det skall vara fantastiskt 3G här, som utlovat på era täckningskartor?


Telia svarar 2010-10-08 11:02

"Hej!
Tack för din förfrågan.

Jag beklagar om du upplever dålig täckning. Dessvärre kan vi inte täcka alla adresser till 100%, det handlar om radiovågor och andra faktorer som terräng och miljö som har en påverkan i det hela. Den täckning som visas på vår täckningskarta är en datorberäkning. Lokala avvikelser kan förekomma, till exempel bakom berg, i djupa dalar, inomhus eller i källare.

Därmed erbjuder vi våra kunder vid nytecknande 30 dagars trygghetslöfte att nyttja. Om det mobila bredbandet inte lever upp till ens förväntningar så kan man inom 30 dagar från avtalstecknandet avsluta sitt abonnemang oavsett bindningstid och lämna tillbaka modemet. Dessvärre så har det i detta fall gått en längre tid och du har för tillfället en bindning som sträcker sig till och med 2012-07-17 och kan därmed inte avslutas tidigare.

Jag kan givetvis göra en felsökning med dig angående ditt mobila bredband, men då behöver jag få lite mer uppgifter. Vad har du för USB-modem samt operativsystem? Vad får du för felmeddelande när du blir nedkopplad?

Vänligen återkom med dessa uppgifter så ska jag hjälpa dig vidare.

Med vänlig hälsning

Emily X
Telia Kundservice"


Upplever? Det är inte en subjektiv upplevelse detta handlar om utan ett faktum. Deras nät når inte min lägenhet.

2010-10-08 11:33
"Detta med 30-dagars ångerrätt om det inte fungerar har jag helt missat. Så det betyder att jag sitter fast med ett abonnemang som inte fungerar i två år?

Modemet är ett svart modem med ert namn på som jag fick i affären när jag tecknade abonnemanget. Operativsystemet är Windows XP. Jag får inget felmeddelande, det bara stängs av eller slutar fungera genom att den lilla ikonen för nätverket ändras nere i högra hörnet. Genom att jordgloben försvinner."


Telias kundtjänstare prövar den vänliga vägen, och invaggar mig i någon slags tro att de åtminstone skall försöka felsöka och eventuellt komma fram till att det faktiskt inte fungerar.

"Hej!
Vi börjar med att göra en felsökning på detta, gör så att du kontrollerar om du har den senaste mjukvaruversionen. Så här gör du:

Öppna programmet Telia Mobilt Bredband och klickar på Mer - Diagnostik. På mjukvaruversion ska det stå 3.19. Om det står en lägre siffra där så bör du prova att uppdatera modemet med den senaste uppdateringen via vår hemsida. Uppdateringen finns på http:/­/­www.­telia.­se/­icon505

Sedan vill jag även att du inaktiverar ditt wlan och andra inbyggda modem samt nätverkskort (ej Icon505) eftersom dessa kan blockera anslutningen. Efter detta så vill jag även att du låser programvaran mot endast 3G. Om du inte alls har 3G täckning så vill jag att du gör samma sak men låser mot Endast GPRS/EDGE.

Så här gör du:
1. Starta upp Telia Mobilt bredband och ange din pinkod.
2. Välj Visa inställningar och på Välj typ av nät/Nätverksinställningar så väljer du Endast 3G.
3. Godkänn rutan som dyker upp.
3. Klicka på Anslut.

Nu är programvaran låst till 3G-nätet. Försvinner 3G-täckningen måste du ändra tillbaka till "Automatiskt". Gör sedan en mätning via http:/­/­www.­bredbandskollen.­se och återkom med vad du får i hastighet.

Med vänlig hälsning

Emily X
Telia Kundservice"


Vilket jag försöker. Men går bet i första steget.

2010-10-08 17:20
"Hej,
Det sket sig redan när jag försökte uppdatera i första steget. Körde den här Update GI0101 och fick då felkod 20000001. Försökte igen och fick samma felkod.

Vänligen"


Svar inkommer 2010-10-09 09:50:

"Hej!

Då måste du först och främst genomföra uppdateringen som finns på punkt 1 på http:/­/­www.­telia.­se/­privat/­kundservice/­support/­mobiltbredband/­mobiltbredband/­felsoka/­viktiguppdatering/­
[Duh! Det är ju det jag just skrivit att jag gjort!]

Fungerar inte det är det bara att gå in till en av Telias butiker så byter dem ut modemet åt dig.

Ha en trevlig helg

Med vänlig hälsning

Fanny X [som helt uppenbart inte läst historiken i ärendet]
Telia Kundservice"


Fråga 2010-10-10 21:12
"Hej,
Jag har nu bytt modem och installerat uppdateringar enligt nedan.

Jag har också testat vilket som funkar minst dåligt och det är 3G men då får jag ibland byta till automatiskt.

Just nu ligger jag på automatiskt/3G och har två gånger ikväll kollat med Bredbandskollen som säger att jag har 0,31 resp 0,58 Mbit/sek när jag skickar och 0,43 resp 0,52 Mbit när jag tar emot. Detta låter ganska långt från 6 Mbit/sek...

Modemet ligger i fönstret, i lägenhet på andra våningen, vettande mot en park.

Vänligen"


Det är nu jag får följande svar. Där man för övrigt frågar sig hur detta 'dem' istället för 'de' eller 'dom' kunnat få så snabbt fäste i vårt land. Jan Björklund kanske har en poäng?

2010-10-11 11:07
"Hej!

Hastigheterna som modemet uppmäter är turbo 3g hastigheter, även fast dem är lågt på turbo 3g skalan. 6 mbit/sekund är den teoretiska max hastigheten, ingen hastighet som vi garanterar.

På http:/­/­www.­infoferenda.­com/­webbshop/­antenner/­tillbehor/­antennadapter-universal.­html finns det en slags adapter som gör att modemet mest troligt får bättre hastighet. Detta är dock ingenting som vi på Telia säljer.

Ha en trevlig dag.

Med vänlig hälsning

Fanny X
Telia Kundservice"


Eah? Ha en trevlig dag? Jaha? Nu kan jag inte hålla mig längre...

2010-10-11 14:16
"Ha en trevlig dag"?

I ert svar 2010-10-08 14:09 nedan bad ni mig att göra diverse uppdateringar, kolla hastighet och återkomma med detta. För vad, undrar jag nu.

Mitt problem kvarstår att jag köpt en vara från er i tron om att jag skulle kunna surfa med det åtminstone i Stockholm. Vilket jag inte kan någon längre tid utan att bli utslängd från nätet. Och när jag är inne uppnår jag en mycket låg hastighet.

Det minsta man kan begära är väl att ni läser igenom historiken i mitt ärende innan ni ger goddag yxskaft-svar?

Med vänliga hälsningar"


Så här sitter jag med en produkt från Telia som jag knappt kan använda, fast med ett kontrakt i två år. För att jag inte "upplevde" problemet tillräckligt snabbt. Skönt att Konsumentvägledningen verkar vara på min sida i allafall. Dessutom rekommenderade dom sajten KTIB vilken jag skulle rekommendera alla internetanvändare att läsa, gärna innan ni tecknar abonnemang.

So far leder Stenbeck stort över Telia när det gäller schysst attityd gentemot kunderna. Om jag inbillat mig att Telia förändrats de senaste åren så verkar jag ha haft fel.

Bra för tillväxten

Läser i tidningen att den kommun som har högst potential för företagstillväxt är Storfors. Medan Grästorp ligger på en bottenplats.

Röda Storfôrs, i skogen långt bortom alla allfartsvägar. Där S+V har 58,7 procent i riksdagsvalet. C+M skulle fått 24,44 procent om Storforsborna vore representativa för Sverige. Enda övriga parti i riksdagen hade varit SD med 5,67 procent. I kommunvalet fick S+V över 60 procent.

Grästorp däremot. På Västgötaslätten med närhet till Göteborg. Där ett rent nazistparti nu sitter i kommunfullmäktige. Men där M+FP+C har över 60 procent.

Tros inte Alliansens politik vara bra för tillväxten?


söndag 10 oktober 2010

Tacksamhetens logik

I Svenska Dagbladet skriver idag en Moderat riksdagsledamot, Mats Johansson, en op-ed-spalt (op-ed står för 'opposite the editorial page' vilket man ju f ö kan undra om Moderaterna är i förhållande till Svenska Dagbladets ledarsida, oberoende moderat) om hur tacksamma vi borde vara mot USA som stridit för vår frihet. Han har besökt Normandie och Flandern och drabbats av ödmjukhet inför de amerikanska soldater som dog för "oss" på dessa platser under Första och Andra Världskrigen. Givetvis kommer han fram till att vi även borde vara ödmjuka inför USA:s nutida "frihetsaktioner", Operation Enduring Freedom och allt vad dom döpts till. Bläddrar man fram en sida till Brännpunkt får krigsreportern Johanne Hildebrand ännu en gång tala om varför hon tycker vi skall kriga och hedra våra soldater. En liten krigsspecial från opinionsfolket på SvD. (Som f ö efterlyser fler debattartiklar på detta tema.)

Allt detta får mig att fundera lite. Var det verkligen främst tack vare USA som de allierade vann 1945? Jag har ju levt i tron om att det var hjälp från öster som bidrog stort till segern. Genom att miljoner sovjetiska män offrade sina liv. Det amerikanska offret under Andra Världskriget går helt enkelt inte att jämföra med det sovjetiska, om vi skall tala om människoliv. Ca 200 000 amerikaner fick sätta livet till medan 20 miljoner sovjetmedborgare dukade under, varav nära 14 miljoner var soldater. Amerikanske (svenskättlingen?) Lennart Peterson, vars grav Johansson besökt i Normandie, motsvaras av 70 Sergej, Boris och Alexeij.

Skall vår tacksamhet inför dessa staters insatser under 50-100 år gamla krig verkligen ligga till grund för dagens utrikespolitik? Hur skall vi då se på rysk utrikespolitik? Skall dom också invadera länder runt om i världen där de kan antas ha politiska intressen?

Eller skall vi kanske bedriva utrikespolitik med fokus på alla folks fred och frihet utan att fastna i sentimentalitet över forna tider?

fredag 8 oktober 2010

En propagandaminister!

Sverige har fått sig en propagandaminister. Som inte får vara minister eftersom han till för inte länge sedan var tysk medborgare. Så vi skall kalla honom statssekreterare med ansvar för kommunikation i stället. Det som skall kommuniceras är att regeringen Reinfeldt är god och fin och vill medborgarna väl.

Häromdagen talade jag med en man som var väldigt sjuk. Han kunde inte gå och hade av försäkringskassan fått veta att han kanske kunde jobba liggande. Han var väldigt arg på f-kassan. Jag sa att kassan förmodligen lutar sig mot lagar och förordningar. Det trodde han inte. Fredrik Reinfeldt hade ju sagt att det var fel att svårt sjuka skulle tvingas ut i arbete.

Kan man anta att det är just detta den nya propagandaministern skall syssla med, även framöver. Att paketera regeringens mindre trevliga beslut i fina små paket med röda snören så att medborgarna invaggas i trygghet om att regeringen är deras välgörare.

Sen ger statsministerns förmåga att fjärma sig från sina egna beslut kalla kårar. Det påminner om andra ledare genom tiderna som när de senare ställts till svars förklarat att de visste ingenting om hur deras tjänstemän implementerade deras beslut.

För övrigt är det intressant att samme man som tog sig ton om storleken på Göran Perssons regering, nu har utsett Sveriges genom tiderna största regering. Propagandaministern oräknad. Dyrt blir det. Och då har jag inte ens tagit upp frågan om lämpligheten i att medborgarna betalar för Moderaternas PR.

söndag 3 oktober 2010

Allianspressen - förhandstips

Alla som tror att Per Westerberg (M) och Kent Härstedt (S) båda skulle få följande fråga om de väljs till talman med hjälp av SD räcker upp en hand:

- Hur ser du på att du valts aktivt av Sverigedemokraterna?
Nu tror jag inte sannolikheten att SD aktivt röstar på Härstedt är särskilt överhängande men jisses vilket liv det skulle bli. Statsministern själv har ju redan börjat genom att på sedvanligt arrogant vis påminna om att Mona Sahlin sagt sig inte vilja samarbeta med SD. För det har ju inte Reinfeldt själv gjort. Ändå föreslår man en egen kandidat, trots att man inte är största parti.

Ibland känner jag mig riktigt ordentligt äcklad av mannen som en minoritet av folket valt till sin statsminister. Ikväll är ett sådant tillfälle.

lördag 2 oktober 2010

Moderat logik

Sedan många år har det varit kutym att riksdagens största parti väljer talman. Denna kutym frångick Alliansen vid förra valet och valde Moderaten Per Westerberg till talman.

Inför val av talman i år lanserade Alliansen åter Westerberg som sin kandidat trots att inget av partierna är största parti i riksdagen. Vad då göra för det största partiet? Jo, det hade oberoende Moderata Svenska Dagbladets ledarredaktör PJ Anders Linder svar på i radions P1 igår. S, V och MP skall givetvis rösta på den kandidat som det näst största partiet i riksdagen föreslagit.

Låt oss ta det en gång till. Det största partiet som enligt sedvänjan har rätt att utse talman skall foga sig och utan att opponera sig rösta på det näst största partiets kandidat. Fredrik Reinfeldt behöver inte ens bjuda in till några samtal i denna fråga.

Man kan gissa att det är så PJ Anders Linder tycker att oppositionen skall agera under hela mandatperioden. Foga sig. Göra som Den Store Ledaren säger. Annars kommer PJ och hans kollegor i Allianspressen (typ 80 procent av svensk media) att driva hetsjakt på oppositionen för att dom bedriver... opposition. S stödjer sig på SD kommer det att heta. Så snart SD riskerar att rösta emot Den Store Ledaren så kommer Allianspressen att börja gapa om att Sahlin tar hjälp av SD. Det är rätt tröttsamt redan nu. Och ohederligt.

För vad gör Fredrik Reinfeldt och hans regering om SD väljer att rösta på Per Westerberg? Vad skriver Allianspressen? Får jag gissa? Jo, att det är S och Sahlin som tvingat Fredrik Reinfeldt att ta stöd av SD. Helst borde ju Den Store Ledaren stödjas av 94,3 procent av folket.

Den Moderata logiken är solklar. Och har en lätt touch av Sovjet, eller kanske Iran, över sig.

onsdag 29 september 2010

Verklighetens folk

Verklighetens folk var ute och åkte tunnelbana i morse. Dom klev på i Blackeberg. En man och två kvinnor, i 55-60-årsåldern. Vilken verklighet dom representerade är osäkert. Klart var dock att dom inte åkt tunnelbana på väldigt länge. Det hela började med att mannen frågade om den där nya tvärförbindelsen.
"Tvärlinjen tror jag den heter."
En av kvinnorna kom fram till att det nog var tvärbanan han menade och att den nog var bra för att ta sig från Alvik och söderöver.
"Är det en tunnelbana då, eller en buss?"
"Nej, det är ett tåg men inte tunnelbana, jag vet inte vad."
Tåget rullar på och mannen briljerar inför damsällskapet med att berätta att man nu kan åka spårvagn ändå till Sergels Torg. Kvinnan som visste namnet på Tvärbanan men inte vilken sorts färdmedel det är, tror honom inte.
"Jag som bor i stan. Det har jag aldrig hört talas om!"
Färden går österut och vid Alvik skiner kvinnan från stan upp:
- Där är den, Tvärbanan! (Pekar på Nockebybanan.) Det är en rälsbuss!

Veckans groda

I senaste numret av den eminenta tidningen St-Press yttrar sig Försäkringskassans överdirektör, generaldirektörens närmaste man, Stig Orustfjord. Detta om att han, som statlig tjänsteman, i valets elfte timme gick ut och räddad ansiktet på regeringen Reinfeldt genom att dra en vals om den utförsäkrade Annica Holmquist. Holmquist skulle minsann inte utförsäkras, det fanns lösningar, sa Orustfjord på fredagen för valet. Uppenbarligen utan att ha satt sig in i fallet eller pratat med sina egna handläggare. Handläggare som sedan krasst konstaterade att de agerat efter Alliansregeringens riktlinjer. Holmquist skall prövas mot hela arbetsmarknaden eftersom en läkare någon gång skrivit att hon kanske eventuellt i en framtid kan jobba något lite inom en skyddad verksamhet, även om det inte var så troligt. (Holmquist lider som jag förstår det av en dödlig sjukdom.) Jobblinjen ni vet.

Men åter till Orustfjord. Regeringen Reinfeldt utsåg honom till överdirektör på Försäkringskassan så sent som i mars i år. Då kom han från Länsstyrelsen men har tidigare jobbat på Försäkringskassan som försäkringsdirektör. Så sent som i mitten av 00-talet vill jag minnas. Jag har själv hört honom dra statistik om föräldraförsäkringen på konferenser och han har enligt DN ansvarat för kassans kontroll av fuskare. Han har länge varit fackligt aktiv inom SSR och leder (ledde?) deras satsning på att få fram nya chefer inom myndigheter med hög åldersstruktur på dessa befattningar. Det låter väl som en man som har koll på läget?

Ack nej. För till St-Press säger Orustfjord om fallet Holmquist:

- Jag hade ingen aning om hur politiskt laddat det var.
Häpp. Skall han använda detta argument gentemot JO om dom väljer att utreda de anmälningar som riktats mot överdirektören?

måndag 20 september 2010

Journalistiskt breakdown i SVT

Ni kanske undrar varför jag är så tyst här. Det är för att jag sitter och plågar mina vänner på Facebook med arga inlägg. Som det här om hur KG Bergström intervjuar Maria Wetterstrand och Peter Eriksson som om han vore självaste idolen, Fredrik Reinfeldt i en partiledaredebatt. KGB börjar fan bli senil.

"KG Bergström och SVT är uppenbart Moderaternas förlängda arm! Sen när var det upp till Public Service att stå och företräda Moderaterna som KGB just gör i Agenda?"
"PENSIONERA GUBBJÄVELN NU!"
Varpå kloke Mikael noterar att:
"Han är ju pensionerad. Han går bara in (väldigt mycket). Det gör honom lite "friare", som han uttryckte det i ett klipp på demokratifestivalen i Göteborg."
Medan jag gapar vidare:

"Och ta med dig Kristian Luuk när du går.
Innan jag svarar Mikael:

"Jaha, så SVT lånar in en gammal moderat som skall kompletterade den yngre moderat som bevakade Moderaternas valvaka igår?"
Och konstaterar att

"SVT har sålt sig till SD."
Sen lackar jag ur på en annan diskussion i Agenda om fastighetsskatt som ett av (S) problem.

"Ärligt. 1 procent av alla villaägare äger hus taxerade till 7 miljoner eller mer, d v s de som riskerar höjd skatt. Hur många av dessa är gamla tanter som ärvt sitt hus efter maken? Förmodligen lika många som de gamla tanter som blir nersprungna av burkaklädda kvinnor med barnvagn..."
I en annan Agendadiskussion går jag loss om KGB:s intervju med Peter Wolodarski och Katrine Kielos, Uppblåst journalist intervjuar självuppskattande journalister och resultatet kan ju bara bli ett. Uselt.

"Altså det här blir bara värre och värre. Två journalister, Kielos och Wolodarski, står och intervjuas av en tredje, KGB, och försöker få det till att (S) skulle agerat annorlunda i bilkrisen. Men kolla för FAN hur rösterna föll i Trollhättan! Inte röstade dom på Wolodarskis och KGB:s parti! Dom röstade på Mona! Är det inte tjänstefel av Katrine Kielos att inte ha kollat upp det?"

"NEJ Peter Wolodarski! Det ligger INTE i alla partiers intresse att bli Moderater! Herre gud! Och Wolodarski jämför V med SD. Och Kielos har inte guts att säga emot. Skicka ut Kielos med KGB och Luuk på samma gång! Faaaaan vad trött jag
blir!"
Ja, det är vad jag sysslar med en kväll efter valet.Som Eva-Lena, som gjort en fantastisk valrörelse säger, man får blodstörtning!