lördag 2 oktober 2010

Moderat logik

Sedan många år har det varit kutym att riksdagens största parti väljer talman. Denna kutym frångick Alliansen vid förra valet och valde Moderaten Per Westerberg till talman.

Inför val av talman i år lanserade Alliansen åter Westerberg som sin kandidat trots att inget av partierna är största parti i riksdagen. Vad då göra för det största partiet? Jo, det hade oberoende Moderata Svenska Dagbladets ledarredaktör PJ Anders Linder svar på i radions P1 igår. S, V och MP skall givetvis rösta på den kandidat som det näst största partiet i riksdagen föreslagit.

Låt oss ta det en gång till. Det största partiet som enligt sedvänjan har rätt att utse talman skall foga sig och utan att opponera sig rösta på det näst största partiets kandidat. Fredrik Reinfeldt behöver inte ens bjuda in till några samtal i denna fråga.

Man kan gissa att det är så PJ Anders Linder tycker att oppositionen skall agera under hela mandatperioden. Foga sig. Göra som Den Store Ledaren säger. Annars kommer PJ och hans kollegor i Allianspressen (typ 80 procent av svensk media) att driva hetsjakt på oppositionen för att dom bedriver... opposition. S stödjer sig på SD kommer det att heta. Så snart SD riskerar att rösta emot Den Store Ledaren så kommer Allianspressen att börja gapa om att Sahlin tar hjälp av SD. Det är rätt tröttsamt redan nu. Och ohederligt.

För vad gör Fredrik Reinfeldt och hans regering om SD väljer att rösta på Per Westerberg? Vad skriver Allianspressen? Får jag gissa? Jo, att det är S och Sahlin som tvingat Fredrik Reinfeldt att ta stöd av SD. Helst borde ju Den Store Ledaren stödjas av 94,3 procent av folket.

Den Moderata logiken är solklar. Och har en lätt touch av Sovjet, eller kanske Iran, över sig.

Inga kommentarer: