onsdag 29 september 2010

Veckans groda

I senaste numret av den eminenta tidningen St-Press yttrar sig Försäkringskassans överdirektör, generaldirektörens närmaste man, Stig Orustfjord. Detta om att han, som statlig tjänsteman, i valets elfte timme gick ut och räddad ansiktet på regeringen Reinfeldt genom att dra en vals om den utförsäkrade Annica Holmquist. Holmquist skulle minsann inte utförsäkras, det fanns lösningar, sa Orustfjord på fredagen för valet. Uppenbarligen utan att ha satt sig in i fallet eller pratat med sina egna handläggare. Handläggare som sedan krasst konstaterade att de agerat efter Alliansregeringens riktlinjer. Holmquist skall prövas mot hela arbetsmarknaden eftersom en läkare någon gång skrivit att hon kanske eventuellt i en framtid kan jobba något lite inom en skyddad verksamhet, även om det inte var så troligt. (Holmquist lider som jag förstår det av en dödlig sjukdom.) Jobblinjen ni vet.

Men åter till Orustfjord. Regeringen Reinfeldt utsåg honom till överdirektör på Försäkringskassan så sent som i mars i år. Då kom han från Länsstyrelsen men har tidigare jobbat på Försäkringskassan som försäkringsdirektör. Så sent som i mitten av 00-talet vill jag minnas. Jag har själv hört honom dra statistik om föräldraförsäkringen på konferenser och han har enligt DN ansvarat för kassans kontroll av fuskare. Han har länge varit fackligt aktiv inom SSR och leder (ledde?) deras satsning på att få fram nya chefer inom myndigheter med hög åldersstruktur på dessa befattningar. Det låter väl som en man som har koll på läget?

Ack nej. För till St-Press säger Orustfjord om fallet Holmquist:

- Jag hade ingen aning om hur politiskt laddat det var.
Häpp. Skall han använda detta argument gentemot JO om dom väljer att utreda de anmälningar som riktats mot överdirektören?

Inga kommentarer: