måndag 11 oktober 2010

Regeringen tänker till

Via lille mannen får jag höra att vår fina regering kommit med det lysande förslaget att jobbcoacherna skall bli ledsagare åt arbetslösa när dom får jobb. Följa med på jobbet och hålla handen. Problemet med Alliansens förslag är dock, som så ofta, att dom inte gjort någon bakgrundskoll innan dom hostar ur sig sina galna idéer.

På Af finns nämligen redan SIUS-konsulenter som är anställda för att följa med och vara ett stöd på jobbet för folk som behöver det. SIUS-konsulenten samverkar med arbetsplatsen om upplägg av introduktion och svarar för att ge individuellt stöd till den arbetssökande enligt en handlingsplan. Det kan ibland innebära att SIUS-konsulenten arbetar sida vid sida med den arbetssökande I dagsläget vänder sig Af till personer med funktionsnedsättning men om man finner att även icke (officiellt) funktionshindrade har behov av någon annan människa än sina arbetskollegor för att fungera i arbetet så borde det väl inte vara så svårt att utvidga målgruppen?

Kanske jobbcoachen kan söka jobbet åt en också, gå på anställningsintervjun och löneförhandla. Vilken arbetsgivare som vill anställa en icke funktionshindrad som behöver ha en coach med sig på jobbet är dock frågan.

Är det detta arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) skall ägna sina kommande fyra år till?

Inga kommentarer: