måndag 1 november 2010

Å ena sidan...

... och å den andra.

Idag får jag på ledarplats läsa att Nordstan i Göteborg förmodligen hade sprängts i luften om inte svenska regeringen sett till att svenska trupper finns på plats i Afghanistan. För utan de svenska soldaterna i Afghanistan så kommer terroristerna och tar oss. Skribenten kopplar i sin artikel ihop 'bombhotet' i Göteborg med insatsen i Afghanistan och en uigur i norskt fängelse som ställer alldeles för höga krav på mathållningen, högre än vad såna som han har 'rätt' att kräva.

Sen bläddrar man en bit in i tidningen och finner att ledarskribenten förmodligen vet något som hans kollegor på nyhetsredaktionen inte vet. Nämligen att de gripna, och numera frisläppta, männen i Göteborg verkligen planerat att genomföra en terroristattack där dom skulle spränga Nordstan. Men endast hindrades av... Ja, exakt vad som hindrade det hela framgår inte, inte heller hur. Men att det har med vår insats i Afghanistan verkar vara klart. På vilket sätt har fyra palestinska göteborgsfamiljer koppling till terroristerna i Afghanistan, vilket är deras motiv?

På nyhetsplats i SvD och andra tidningar kan man läsa sig till att det uppenbarligen inte fanns några som helst skäl till att kvarhålla männen för förhör. Än mindre några häktningsskäl Männen är fortfarande 'misstänkta' säger polisen men bombhotet är tydligen över, trots att männen är släppta på fri fot. Den ene mannens advokat säger att bevisningen är i det närmaste 'obefintlig'.

Vad vi dock vet är att tungt beväpnad polis rusat in och gripit fyra män inför deras familjer. På misstankar som uppenbart inte räcker till mer än några timmars anhållande. För mig låter det inte som om polisen avvärjt en bombattack mot Nordstan. För mig låter det som om polisen fått ett löst tips från utländsk säkerhetstjänst och agerat för att, om det skulle hänt något, inte betraktats som om man iggat tips från utländsk säkerhetstjänst.

Vad tipset/uppgifterna baseras på vet man inte men avlyssning verkar ha förekommit då en av männen förhörts om telefonsamtal han fört med en släkting. Men avlyssning av människor är väl också något som behövs för att inte Nordstan skall bli en "fristad för terror".

Inga kommentarer: