fredag 5 november 2010

The Royal Pimp

Från Adlibris får jag veta att den omtalade boken om kungens liv är på väg. Det kommer göra det lättare att uttala sig om boken, precis som kungen själv framförde på gårdagens presskonferens. En presskonferens som för övrigt var mycket underlig. Varför alls uttala sig om något man inte läst. Varför inte låta någon anställd läsa och sedan uttala sig? Vad hände med "inga kommentarer"?

Av det man kunnat läsa sig till i pressen verkar det mesta vara gammal skåpmat, från kungens kompisgängs faiblesse för unga kvinnor till relationen med den f d Army of Lovers-sångerskan. Vad som däremot verkar nytt är hur hela apparaten kring kungen agerat för att skydda monarken från medborgarnas insyn i hans leverne. Om jag förstått det hela rätt har Säpo genom åren agerat filter genom att slå en mur kring kungen och hans gäng. De skall till och med ha gjort inbrott hos folk för att stjäla bilder på kungen i komprometterande situationer. (Vilket ju iofs inte är något nytt. Det har ju hänt förr i världshistorien att statschefer låtit sina handgångna män göra inbrott för att komma åt dokument.)

DET skulle jag vilja ha en diskussion om. Vad går våra pengar till, förutom hallickverksamhet och prostitution? En säkerhetspolis som springer och städar upp efter denna verksamhet? Under Andra världskriget skickade man iväg Gustaf V's älskare, Kurt Haijby, till Gestapo, idag verkar man nöja sig med hot, inbrott och stöld.

Har den svenska säkerhetspolisen under många år underlättat för prostitution? Medan alla talar om förtalsrättegångar, PO och mediernas skriverier skulle jag snarare vilja ha en JK-granskning.

Inga kommentarer: