fredag 8 oktober 2010

En propagandaminister!

Sverige har fått sig en propagandaminister. Som inte får vara minister eftersom han till för inte länge sedan var tysk medborgare. Så vi skall kalla honom statssekreterare med ansvar för kommunikation i stället. Det som skall kommuniceras är att regeringen Reinfeldt är god och fin och vill medborgarna väl.

Häromdagen talade jag med en man som var väldigt sjuk. Han kunde inte gå och hade av försäkringskassan fått veta att han kanske kunde jobba liggande. Han var väldigt arg på f-kassan. Jag sa att kassan förmodligen lutar sig mot lagar och förordningar. Det trodde han inte. Fredrik Reinfeldt hade ju sagt att det var fel att svårt sjuka skulle tvingas ut i arbete.

Kan man anta att det är just detta den nya propagandaministern skall syssla med, även framöver. Att paketera regeringens mindre trevliga beslut i fina små paket med röda snören så att medborgarna invaggas i trygghet om att regeringen är deras välgörare.

Sen ger statsministerns förmåga att fjärma sig från sina egna beslut kalla kårar. Det påminner om andra ledare genom tiderna som när de senare ställts till svars förklarat att de visste ingenting om hur deras tjänstemän implementerade deras beslut.

För övrigt är det intressant att samme man som tog sig ton om storleken på Göran Perssons regering, nu har utsett Sveriges genom tiderna största regering. Propagandaministern oräknad. Dyrt blir det. Och då har jag inte ens tagit upp frågan om lämpligheten i att medborgarna betalar för Moderaternas PR.

Inga kommentarer: