onsdag 25 februari 2009

Sverige tappar huvudet

Fjäsket, bugandet och bockandet för hovet vet inga gränser dessa dagar. Imorse när jag med Svenskan under armen satte mig på toaletten hajade jag till över att denna vanligtvis seriösa (på redaktionell plats åtminstone) tidning slagit upp hela förstasidan med en jättebild på de nyförlovade. Bläddrade till ledarsidan, där man ju inte sticker under stol med tidningens rojalistiska ståndpunkter, vilket väl inte är så mycket att anmärka på, det står ju varje tidning fritt att välja sin politiska plattform.

Maria Abrahamsson tycker att giftermålet är "banbrytande jämlikt". En 31-årig diplomatutbildad kvinna tvingas be kungen och regeringen om lov innan hon får gifta sig med mannen hon älskar, för att inte bli detroniserad och fråntagen sitt jobb och sin titel. Vad som är banbrytande och jämlikt med detta förstår då inte jag.

Men det är ju på ledarplats det. Bläddrade vidare i tidningen förbi debattartikeln om Saab. Saab intresserar oss ju inte idag, som statsministern raljerande påpekade inför medieuppbådet igår. (Skönt att han verkar ta jobbkrisen på allvar.)

Och där, på sidorna 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 och 16 frossas det i nyheten. Tidningen verkar ha ryckts med i den allmänna euforin och av Victorias uppenbara lycka. (Daniel såg ju mer tveksam ut, vilket väl är fullt begripligt. Vad har han gett sig in i? Var han inte lite rödmosig? Hade han alls sovit natten innan?) Jag själv undrar bara stilla om vi sett samma videoupptagning av kungafamiljen.

Där Svenska Dagbladet sett en kung som "glädjestrålande, glad och stolt" tillkännagav förlovningen, såg jag en stel och nervös monark som torkade svetten från handflatorna och stakade sig när han skulle tala om när bröllopet skulle stå. Där Svenskan hörde "rörelse" i drottningens röst hörde jag en kvinna som var tvungen att läsa innantill för att finna något snällt att säga om blivande svärsonen. Messerschmitt jämförde dem träffande med familjen Addams. Många har uttryckt osäkerhet över om det inte egentligen var ett avsnitt ur Hey Baberiba vi fick se. Och fler har reagerat på stelheten hos kungaparet.

På lunchen idag passade jag på att läsa Aftonbladet. De hade gjort om hela tidningen till en särskild V&D-tidning. Som bilaga låg en liten tunn skrift med övriga nyheter från runt om i världen. Insåg att de måste ha skrivit alla artiklarna långt i förväg, som när man förbereder dödsrunor typ...

I Rapport igår körde man extra inslag om händelsen och lille mannen ropade desperat via SMS att han som republikan inte längre vill betala sin TV-licens. (Nu är vi tretton minuter in i kvällens Nyheterna och lyckligtvis verkar det i allafall inte vara en nyhet där längre...)

I medierna intervjuas servila undersåtar som är så glada över detta sagoljus som sprids över dem. De är tacksamma att få ta del av de kungligas liv och leverne. Ungefär som när Anne Boleyn fick dela ut allmosor på väg till sin egen halshuggning. (En skillnad är dock att Victoria inte behövt förlova sig p g a utrikespolitiska skäl. Kungen kan knappast vara intresserad av en röd kedjevilla i Ockelbo.) Undersåtarna bugar, bockar och säger sig vara rojalister.Även människor som jag annars betraktar som kloka, sansade personer förespråkar detta medeltida statsskick. Planeringen för var man skall ställa sig för att se bäst den 19 juni nästa år har redan satt igång. Handledsmuskler tränas för att orka med timmar av flaggviftande.

Proportioner någon? Om nu kungahuset inte har någon formell makt i Sverige hur kan det då komma sig att såväl kvälls- som dagspress, radio och TV helt ägnar sig åt detta? Självklart handlar det om att man skall ge läsarna vad läsarna vill ha. Lite sagoglimmer i februarimörkret. Denna månad som vi när jag bodde i Helsingborg mest betraktade som en förlängning av januari. (Följaktligen var det igår den 55 januari.)

Så i denna mörkrets månad, då tusentals anställda sagts upp, varslats eller riskerar att gå ut i arbetslöshet tappar befolkningen helt sansen och jublar över att våra skattepengar går till människor som har råd att lägga uppemot en miljon på en förlovningsring. Hurra, liksom.

Några som regagerat och som nyktert framhåller den enda vägen, är Republikanska Föreningen. Undrar hur många fler medlemmar de kommer få de närmaste dagarna.

Uppdatering: De nya medlemmarna strömmar till Republikanska Föreningen. 200 personer på bara en dag!

3 kommentarer:

Maggan sa...

Som sann rojalist men även vanlig Svensson så kan jag bara instämma i det du skriver om hur förlovningen haussas upp i media. Din beskrivning av hur kungen, drottningen och Daniel agerar på presskonferensen är på pricken!

Rabiatfeminism sa...

Maggan,
Ja när även rojalisterna reagerar. ;)

Mikaela Mars sa...

Wow, fler medlemmar till RepF i räserfart - grymt!