söndag 15 februari 2009

Låg impulskontroll

Vad är det med vissa män. Ja jag skriver män för det är till stor majoritet män som står för dessa impulsgenombrott man läser och hör om.

Som mannen som kom körande i sitt arbetsfordon mitt i stan. Vid en trottoar står en bil med blinkers på som om han skall svänga ut. Mannen saktar in, avvaktar men det verkar inte som om bilen i fråga tänker åka ännu. Då tutar han till för att göra den andre varse om att han tänker köra förbi, vilket han också gör. En stund senare ser han hur denna bil förföljer honom kvarter efter kvarter. Vid ett rödljus kör bilen med två män upp bredvid och passageraren vevar ner rutan och frågar:

- Har du problem?
Han får svaret

- Nej, har du?
Mindre än tio sekunder senare har de två männen kastat sig ut ur bilen, dragit ut mannen ur hans bil och börjat misshandla honom grovt inför publik.

I höstas råkade en man ut för något liknande på en långfärdsbuss där han blev trakasserad av en alkoholpåverkad och påtänd person som ville ha hans fulla uppmärksamhet. När han inte fick det började han köra armbågen i sidan på sin medresenär, tills den senare knuffade tillbaka. Det skulle han inte ha gjort. Det ledde till misshandel och mordhot där på bussen.

Idag läser jag om att tre män börjat slåss i bubbelpoolen på Valhallabadet i Göteborg. Detta för att en av männen upplyst de andra två om att det är äckligt att de kliver ner i poolen direkt efter bastun utan att duscha innan. (Uuuurk vad äckligt!)

En blick vid fel tillfälle, att man förvarar sig mot en aggressiv person, att man vänligt tutar på någon för att varna denne, att man påpekar något. Om personen du tittar på eller tilltalar är man skall du nog fundera på att hålla käften. I synnerhet om du själv är man.

Vad är det här för jävla sätt? Jag minns att jag och några av mina tjejkompisar var sådär aggro i tonåren när man var ute på Folkets Park och liknande etablissemang. Lättkränkta, snabbtända och utan förmåga att bara gå därifrån. Då var vi 17-18 år. I exemplen här ovan rör det sig om vuxna människor. Och jag kan inte annat än att undra vad det är i vårt samhälle som gör att dessa impulsgenombrott bara verkar öka.

Man skulle nästan kunna tro att den här killen har rätt:


2 kommentarer:

LS sa...

"när man var ute på Folkets Park och liknande etablissemang" :) LOL Hej mamma!

Rabiatfeminism sa...

Du är för ung för att minnas att Folkets Park i Forshaga, Munkfors och Deje var igång ännu på 1980-talet. Lustans Lakejer, Ratata och Treat och såna uppträdde.