måndag 2 februari 2009

Prata svenska för fan!

Förbättrat resultat i samtliga ämnen, stärkt identitet och rustade inför den internationella arbetsmarknaden. Detta skulle man kunna tro att samtliga partier i Sverige skulle skriva under på som ett mål för svenska elever. Men inte Folkpartiet, kan det visa sig. En skolpolitisk grupp har till partiets landsmöte förerslagit att elever inte skall få möjlighet att läsa vissa ämnen, som t ex matematik, på sitt modersmål. Trots att forskare säger att både modersmålet och det svenska språket riskerar att bli lidande av sådana tvångsåtgärder har folkpartisterna, som vanligt, lyckats hitta en undersökning som de säger visar på motsatsen. (Nu vet vi ju hur deras partiledare brukar använda forskningsrön i sitt eget syfte, så det kan vi ju inte lita riktigt på. Jag litar nog mer på den forskare Svenskan tillfrågat.)

Häromdagen gick jag genom Kista Centrum efter att ha lämnat min bil på verkstan. Jag kan lugnt säga att det var knappast svenska som pratades bland kostymfolket, över lunchborden där. Jag själv är en ihärdig språkpolis som anser att det helt klart underlättar att prata samma språk. Trots detta så har jag ibland upplevt mig tala samma språk med sådana som talar ryska eller spanska, två språk jag inte behärskar, än med personer som pratar svenska utan någon som helst brytning.

Det är fascinerande att ett parti som, åtminstone retoriskt sett, har som främsta profilfråga att öka kunskapsgraden i den svenska skolan föreslår förändringar som kan riskera att dra undan fötterna för dem som behöver extra insatser för att bli just bättre i t ex matte. Eller så är det något annat som börjar på fasc...

Uppdatering: Oooops! Detta förslag har idag sågats totalt av en förödande majoritet av de bloggare som kommenterat Svenskans artikel. Ja, till och med folkpartiledaren verkar ha satt upp fingret i luften och går emot sina partikamrater. Så kan det gå.

5 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Kurt,
Även om jag såklart håller med dig i din kommentar så uppfyller du tyvärr inte punkt 1 här ovan.

Malinka sa...

Domänförlust kallas det inom lingvistiken, när ett språk inte har uttryck för alla områden (domäner) i livet.

Svenskan ligger redan rätt illa till inom den högre vetenskapliga språket - även om det är långt ifrån så kört som en del språkpurister vill ha det till – så jag förstår inte varför man ytterligare vill undergräva matematikdomänen.

Den här språkgrejen är bara ännu ett utslag av FP:s maniska önskan att alltid ligga i den s.k. framkanten. Vad det än gäller, hur ogenomtänkt och suspekt det än är. Man ska bara vara tacksam för att det inte är värre än så här.

Anna-Karin sa...

Anonyma skribenter som inte kan läsa göre sig icke besvär.

Anonym sa...

... du menar fascinerande förstår jag? Inte de där italienska risknippena? DLM

Anna-Karin sa...

Skulle jag som språkpolis upprepa samma ord i samma mening? Va?