torsdag 26 februari 2009

Linda Rosing for President!

- Aaaah, ordningen återställd! Tänkte jag där jag satt på min morgontoalett. (Dock inte en kunglig sådan.) Min morgonblaska har åter börjat med sin granskande journalistik. Huvudrubriken är att regeringen är beredd att betala för kungens barns bröllop.

Känn på den. I förra veckan hette det att man absolut inte tänkte skjuta till några pengar för att rädda ett av svensk bilindustris största företag. Tidigare har man också vägrat att göra det med det andra stora biltillverkningsföretaget. Vilket ju iofs är helt förenligt med en liberal politik. Konstigt vore väl annars.

Vad som också verkar förenligt med denna politik är att i stället använda skattepengarna för att ge till dem som redan har och får. Apanaget skall utökas för att de stackars kungliga skall ha råd att gifta bort sitt äldsta barn. Och så säger folk att monarkin bara är för syns skull. Ett dyrt tittande blir det.

I Norge betalade Kung Harald sina barns bröllop. Kronprinsens bröllop med Mette-Marit gick lös på ca 24 miljoner kronor enlgit SvD. I Danmark stod skattebetalarna för hälften. Har vi verkligen inget annat att lägga sisådär en 15 miljoner kronor på än tre dagars fest och glam? Långsiktiga jobbtillfällen? Bättre a-kassa? Ja, 15 miljoner är en fis i rymden i en statsbudget och kanske är det värt det att dela ut ögongodis till befolkningen.

Bevakningen i Svenskan har minskat till endast två sidor. Plus ledaren och en själaglad artikel av Dick Harrison. På ledarsidan är Per Gudmundsson harmsen över att hans pressgrannar inte hyllat monarkin en dag som igår. Surpuppor tycket Gudmundsson att dom är. Och gör en halsbrytande jämförelse mellan att fler ville titta på nyheterna om förlovningen än på Linda Rosings nya dejtprogram. Detta bevisar, enligt Gudmundsson, att folk är emot republik. Monarki är förenligt med vårt folkstyre eftersom folk hellre ser på Victoria än Linda.

Åh fan! Så det är det valet vi står mellan. Ett unket system där man ärver sin makt* via blodslinjer. Eller Linda Rosing som president. Ja, jag tror nog jag väljer Victoria. Men som president. Då slipper vi förmodligen betala hennes barns bröllop i framtiden.

* Ja, det är makt att bara genom att förlova sig kunna stoppa pressarna i hela landet och få all uppmärksamhet, t ex tolv sidor i Svenska Dagbladet och hela Aftonbladet, att skriva om detta.

Inga kommentarer: