tisdag 24 februari 2009

En beställning från Maud?

På jobbet idag har det spekulerats vilt kring tidpunkten för kronprinsessans förlovning med herr Westling.

Att förlovningen råkade infalla på samma dag som ordföranden för Republikanska Föreningen, Sofia Karlsson, fyller år kan ju vara såväl en tillfällighet som en konspiration.

Eller så kan det hela vara en beställning från Maud Olofsson och regeringen. Nu får ni hjälpa till att få bort fokus från att vi vägrar hjälpa Saab och deras anställda att försöka rädda företaget. Vi behöver lite rojalistisk yra i vårt bittra, kalla land! Statsministern lyfte också detta vid sin presskonferens. Att detta sker nu i stället för nästa år, då bröllopet skall stå, stärker ytterligare mina misstankar.

Kronprinsessan såg dock oförskämt lycklig ut där hon satt mellan sin far och sin blivande make, den blivande prins Daniel, hertig av Västergötland. Kungen i sin tur hade som vanligt svårt med talet. Eller om det var siffrorna. Vilket år är det nu ni skall gifta er? Drottningen hade för säkerhets skull skrivit ner vad hon måste säga.

Jag är glad för Victorias och Daniels skull då de äntligen får möjlighet att bilda familj, och för deras syskons skull som också de får möjlighet att gifta sig om de vill. Men man kan ju fråga sig vilken legitimitet detta kungahus som går i arv har om de inte är kungliga utan barn till vanliga killar från Ockelbo. Eller, för den delen, ättlingar till en okunglig snubbe med en förläning i Pontecorvo.

Nä, Victoria får gärna ställa upp i ett presidentval, men det här gamla unkna systemet har med dagens kungörelse verkligen spelat ut sin roll.

Sen undrar jag varför Daniel inte fick ha sina glasögon på sig idag?

Uppdatering: "Hade du några frågor om Saab?", lär statsministern ha sagt till en journalist från Ekot idag efter presskonferensen om kronprinsessans förlovning.

4 kommentarer:

Sara Rosberg sa...

NJa en beställning från Maud känns lite för hastigt på, får jag nog säga. Jag tror att det kanske är planerat att infalla i samband med den borgerliga regeringen och att det tar blicken lite från den finansiella krisen tror jag kan vara en anledning till att det kommer just nu. Men lite längre planering än den sista bilindustrikrisen har varat gissar jag att det ligger bakom.

Rabiatfeminism sa...

Men Maud är väl den som representerar regeringen i hela bilkrisen?

Malinka sa...

I allt det här snacket om "mannen av folket" verkar alla ha glömt bort Silvia. Kompenseras på något sätt det icke-blåblodiga av att hon är brasiliensk/tysk?

Över huvud taget märklig rapportering från alla håll, tycker jag. Rojalister som inte vet vad de snackar om, republikaner som dillar om att "befria kungahuset" som om de inte vore kapabla att befria sig själva om de ville och allmänt rojalistiskt yra medier som inte håller koll på de mest grundläggande fakta om successionsordning, svensk grundlag och de inblandade personerna.

(Jag är varken republikan eller monarkist. Däremot a sucker for detail. ;-))

Rabiatfeminism sa...

En helt ny definition av "detaljist" kanske?

Läs gärna jättehyllningsartikeln på redaktionell plats i SvD idag. Dom har verkligen tolkat kungafamiljens videotal på ett helt annat sätt än de flesta andra.

Någon måtta får det väl ändå vara på hyllandet!