lördag 31 januari 2009

Vallgren delar kritikerkåren

Göran Skytte har lyssnat på radio. Där har Louise Epstein och Ulrika Milles recenserat Carl-Johan Vallgrens nya roman Kunzelmann & Kunzelmann. De två recensenterna kritiserar Vallgrens bild av barndop som något fint när de ser det som reaktionärt, eller Vallgrens konservativa kvinnobild som de jämför med nazitysklands ljusa, rena kvinnoideal. Skytte är uppbragd över denna jämförelse och över de två jounalisternas tolkning av Vallgrens bok. För detta tilltag väljer han att kalla dem "kulturkritiker". D v s inklusive citationstecken.

Epstein är dramatiker, författare och kulturjournalist. Milles är kritiker och har bl a suttit i Augustprisjuryn. Hon är bokrecensent på Dagens Nyheter. Det förefaller mig som om dessa två kvinnliga kulturkritiker förtjänar att vara just kulturkritiker. Även då de inte delar Svenska Dagbladets krönikörers syn på livet.

Det slår mig att Vallgrens bok verkar ha delat litteraturkritikerna utifrån kön. Män är hänförda, kvinnor sågar boken fullständigt, som Ingrid Elam i radions kulturnyheter (har tyvärr inte hittat någon länk). En del är ljumma, som Svenskans egen recensent Michel Ekman som ger boken tre prickar (av sex). Även Åsa Linderborg vänder sig mot Vallgrens kvinnoporträtt.

Kanske är det så att Vallgren skrivit en bok om män för män, och att han därmed får räkna med att kvinnor som recenserar inte känner igen sig. Eller att moderna kvinnor idag inte heller känner igen sig. As simple as that.

Inga kommentarer: