torsdag 29 januari 2009

Jag hatar CSN!

Det finns organisationer* som jag gillar, som Lantmäteriet och, faktiskt, Skattemyndigheten. Sen finns det organisationer som jag inte gillar. Till dessa hör Comhem, Fortum och CSN.

CSN gör livet surt för oss akademiker i januari varje år. Det är då årsbeskeden kommer. I år trodde jag först att dom gjort något fel när dom beräknat min inkomst under 2007 till 733 068 kr. Va fan! Jag tjänade ju "bara" 426 178 kr det året!

Ja, så var det ju den lilla lägenhetsförsäljningen då. Överskott av kapital... Ja, inget undgår CSN. Nu har dom börjat jaga utlandssvenskar också som skall få betala igen sina lån. Faktiskt ganska rättvist kan man tycka. I synnerhet som de åtnjutit studiebidrag och inte bidrar tillbaka genom att jobba och betala skatt i Sverige.

I år kommer mitt studielån att minska mer än vanligt. Och ja, vi betalar snällt tillbaka våra 10 000 kr i kvartalet men ingen kan tvinga oss att tycka att det är kul eller att CSN är en skojig organisation att ha att göra med. (Minns att det var en ständig källa till frustration att ha kontakt med dem under studietiden och i synnerhet som arbetslös.) Det där med fyra procents akademikerskatt är verkligen sant. Vågar inte tänka på hur mycket dom kommer vilja ha av mig i januari 2011...

* Med organisation menar jag här även företag.

7 kommentarer:

Ylva sa...

Ni som har studieskulder i "det gamla systemet" är verkligen lyckligt lottade. Tänkt att betala tillbaka i proportion till vad man tjänar. Jag samlar just nu på mig ett lån som betalas tillbaka i procent AV LÅNET varje år. Hoppas att det blir högkonjunktur tills jag blir klar så att jag får ett jobb!

Anna-Karin sa...

Sådär brukar jag säga till dem som hade lån i systemet innan mig. ;) Vi kan väl konstatera att det bara blivit svårare att vara student. Och att studielånen ju knappast ökat sen jag pluggade i början av 1990-talet är ju skandal.

Kristin sa...

Jag ska bara betala hälften av vad jag brukar i år, för att när man bor utomlands så kan man välja om man vill betala på procent på inkomst men då kräver de skattebesked och så långt har jag inte kommit än i det här landet (det är 2009 och jag har fortfarande inte skattedeklarerat för 2007 i det här landet som heter Bryssel men redan deklarerat och fått tillbaka pengarna för samma år från landet som heter Sverige) så jag ska istället betala 4 % på min kvarkvarande skuld vilken är hälften så stor som min lön - härligt. Och ja, jag är också lyckligt lottad med gamla lån. :-)

Anna-Karin sa...

Man borde kanske flytta till "landet" Bryssel istället. God mat, god öl, goda praliner och låga studielånsbetalningar. Great!

Maggan Karlsson sa...

Så du fick i alla fall en uträkning? Jag fick igår (den 29/1) inbetalningskort med nya summor varav den första ska vara CSN tillhanda idag (den 30/1). Om den inte kommer i tid är de väldigt snabba med att lägga på förseningsavgift. Hur ska jag ens ha en chans att kontrollera att summan stämmer? Och vilken "tur" att jag är arbetslös så jag hinner kolla posten varje dag plus lägga in betalningen på internet samma dag!

Anna-Karin sa...

Maggan,
Uträkningen finns på baksidan av det som heter "Årsbesked 2008".

Anna-Karin sa...

Och inte behöver du väl betala förrän i februari?