tisdag 27 januari 2009

Myndigheternas barnarov

Av en slump hamnar jag på denna sida som sammanfattar det s k Vetlandafallet. Jag har själv aldrig hört talas om det, men det rörde sig tydligen om en kvinna som fick åtta av sina barn omhändertagna och gömda av myndigheterna p g a att de ansåg att hon var gift med fel man, en alkoholiserad handelsresande s k "tattare". (Socialdemokraten Ulla Holmberg skall ha motiverat omhänderatagandet med bl a just att de var "tattare". Underbara folkhemmet!)

Det hela verkar vara sprunget ur att myndigheterna lyssnat på illvilliga, sippa grannkärringars skvaller. Barnavårdsnämnden kunde inte finna några andra skäl att omhänderta barnen än att de ville förhindra vanart då fadern umgicks i Vetlandas "undre värld". Småländska Vetlandas undre värld anno 1957 måste verkligen ha varit ett stort samhällsproblem eftersom man skickade ut "piketstyrkan" att slita barnen från deras föräldrar.

Lillemor Holmberg som engagerade sig i och skrev om fallet måste ha varit den tidens Janne Josefsson. Och det menar jag i positiv mening, även om jag visst kan ha vissa invändningar emot Josefssons metoder.

Inga kommentarer: