måndag 26 januari 2009

Utrikesförvaltningens roll

Har just sett första avsnittet av Diplomaterna och slås av följande:

1. Var menar SVT att UD-tjänstemännen skulle köpt sina kepsar och tröjor som dom har på sig vid evakueringen av svenskar från kriget i Libanon? Varför dög inte taxfree-shopen? Funkade inte dessa lika bra som om man köpt dem tidigare någon annanstans?

2. I en situation där man har möjlighet att få med ett trettiotal svenska barn på ett skepp hyrt av fransmännen, plus snabbt få över svensk personal till Libanon, varför menar SVT att svenskarna skulle tackat nej till detta för att istället skaffa en egen båt? (Detta alltså med den information man hade i den givna situationen, inte den information som SVT har nu i efterhand.)

3. Är det rimligt att, som SVT antyder, jämföra den svenska evakuerinsoperationen med den franska med tanke på Libanons och Frankrikes gemensamma historia och omfattningen av franska medborgare i Libanon?

4. Det skall fan vilja avbryta sin semester för att åka ner och hjälpa oförskämda, otrevliga, arroganta, gapiga svenskar som råkat illa ut på semestern och som bara ägnar sig åt att beskäftigt tala om för en hur man skall sköta sitt jobb. De flesta på UD lär väl ha vetat hur det var i Thailand efter tsunamin. För sådana uppdrag måste krävas masochister.

5. Jag har personligen diskuterat denna evakuering med personal på Räddningsverket som beskrev operationen på ett helt annat sätt än den beskrivning SVT ger. Faktum är att utrikesfövaltningen totalt evakuerade, i samarbete med Räddningsverkets stödstyrka och andra aktörer, ungefär 8 400 personer under perioden 16 juli–16 augusti. Evakueringen genomfördes genom att man chartrade 53 lufttransporter, tre fartyg (som genomförde sju turer) samt cirka femton bussar. Detta trots att Israel bombat både landförbindelser och flygplatser.

UD har bett SVT att lägga in en text i slutet av programmet för att klargöra vissa fakta. SVT anser att det strider mot deras opartiskhet att göra detta. T ex skulle man kunnat nämna att UD hade en tjänsteman på plats på generalkonsulatet i Libanon redan en dag efter första attacken...

5. Vad menar folk att UD skall göra? Kräva att varje svensk som åker utomlands eller skickar sina barn utomlands skall registrera sig hos UD? Eller ansöka om utresetillstånd kanske? Kanske skall vi ha en ambassad i varje land i världen? Vill vi gärna betala mer skatt?

Jag har mycket svårt att förstå att människor blir tokiga om man förslår att en skattefinansierad försäkring skall vara individuell (föräldraförsäkringen), det skall inte staten lägga sig i, men samtidigt anser att staten skall komma flygande i Herkulesplan som i den tecknade filmen Team America så fort man råkat hamna i trubbel utomlands.

Undrar om jag klarar av att se nästa avsnitt av Diplomaterna utan att drabbas av hjärnblödning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra sammanfattning av min reaktion efter att ha sett programmet. Förvisso var det idioti av UD att kritisera svt för tendentiös framställning - det om något förskjuter sympatierna i svt:s riktning. MEN jag är benägen att hålla med. Den här dokumentären tär framförallt på svt:s trovärdighet.

Bloggerskan sa...

Ja, jag tycker heller inte det är helt schysst hur man framställer de evakuerade, som förmodligen befann sig i ett chocktillstånd och kanske inte alls brukar bete sig sådär annars.