lördag 13 juni 2009

Värmlands Folkblad till frukost

Trots att vi ännu inte hunnit få upp vår brevlåda på Torpet och prenumerationen på VF ännu inte hunnit börja så hamnar VF i en påse på dörrhandtaget på morgonen. Det är vår kände välgörare och släktning som kör ner den när han läst den. Idag kan man läsa ett reportage av Jesper Huor som varit på reportageresa i Afghanistan. Där har han träffat 11-åriga Grana som en dag satt och åt frukost med sin familj hemma i sin by på landet. Då slog en bomb ner i deras hus. Grana miste ett ben, en arm och hela sin familj. Mamma, pappa, tre systrar, tre bröder och två svägerskor. Nu bor hon med sin morbror i Kandahar. Morbrodern oroar sig för flickans framtid, både p g a tradtionella könsroller och p g a hennes funktionshinder.

Granas stora önskan inför framtiden är att få lära sig läsa och skriva. När hon blir stor vill hon hjälpa barn som har det svårt.

Dessvärre hittar jag inte artikeln på nätet.

Igår kunde vi dessutom läsa att Lantmäteriet i Karlstad försvarar kvartersnament Negern. Så heter kvarteret där Scandic Winn ligger, nära biblioteksbron. Motiveringen från Lantmäteriet är häpnadsväckande dum. Man får bilden av att den som besvarat de som klagat på det otidsenliga kvartersnamnet är en sån där som säger sig inte var rasist, men...

Bl a hävdar Lantmäteriet i Karlstad att

* Den under 1800-talet i litteraturen allmänt förekommande benämningen neger inte hade en nedsättande prägel.

eller att

* Värderingen av benämningen neger [som något nedvärderande] utgår från en modern tolkning av ordet hos privatpersoner.

eller att

* Kvartersnamnet är "exotiskt och fantasieggande".

Exotiskt? Ja, men är det inte själv kärnan i särskiljandet av "negrer" och "vita"? Man skulle kunna tro att Lantmäteriet i Karlstad är nån slags utstickare till Rasbiologiska institutet... Är detta verkligen Lantmäteriets åsikter 2009?

Uppdatering: Nu har även Centrum mot Rasism reagerat över Lantmäteriets etnocentrism.

Inga kommentarer: