torsdag 4 juni 2009

Skicka Schyman till Bryssel!

När vi skulle flyga från Paris i förrgår sprang vi på Jacques Öhlund vid gaten på Charles de Gaulle. Vi berättade att vi bevakat val i Mongoliet och nu var på väg hem för att rösta på hans brabo i vårt eget val. Han berättade att de franska feministerna var exalterade över Gudruns senaste feministbrev om feminismen som överskridande höger- och vänstergränser i politiken. Idag får vi läsa fransyskan Elise Devieilhe önska sig ett franskt feministiskt initiativ på Newsmill. I Spanien finns redan ett sådant, Iniciativa Feminista. Fi behövs i Europa för att ge kraft till liknande initiativ i andra länder. Gudrun behövs i EU-parlamentet.

Jacques får kanske förbereda sig på att börja pendla till Bryssel också, utöver Paris, Stockholm och Simrishamn. För nu har det brakat till i kampanjen Skicka Schyman till Bryssel. Häromdagen var Gudrun med i P1 och berättade att Fi kör valkampanj med nollbudget. Dessutom har vi ju nekats av TV4 att få göra reklam där.

Efter programmet ringde Gudruns telefon. Och Gudrun är ju en person som svarar på alla samtal. Den här gången var det en hemlig välgörare som ansåg att det är klart att även Fi borde få göra reklam. Plötsligt hade vår reklambudget ökat från 0 kr till 1 miljon. Så imorgon kan ni se Gudrun i DN, Svenskan, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen. På helgen blir det helsida i DN. Att just den tidningen valdes ut kanske beror på att de konsekvent vägrat nämna Fi som kandidatparti i valet. ;)

Om inte Fi funnits hade jag vacklat mellan (V) och Carl Schlyter (MP). Inte för att jag litar på MP när det gäller arbetsrätten, utan för att jag gillar just Schlyter som verkar vara en seriös, hårt arbetande person med vettiga åsikter. Jag tror att det är mellan Gudrun och Carl många väljer på söndag. Här kommer fyra tunga argument för att välja Gudrun:

- Gudrun går att lita på i frågan om värnandet av svenska kollektivavtal! Hon har analysen solklar.

- Gudrun kommer vara en ständig påminnelse för de religiösa, kvinnofientliga krafterna i Europa att kvinnor inte finner sig i deras försök att bestämma över våra kroppar!

- Gudrun kommer ha en symbolisk kraft och vara en inspirationskälla. När vi ser bilder från EU-politiken på gubbe, gubbe, gubbe, gubbe, Gudrun, gubbe. gubbe. Det stärker feminister i alla länder att en talare som Gudrun sätter ord på kvinnors vardagsvillkor.

- En röst på Fi och Gudrun är inte bortkastad. Om vi kommer över 1 procent slipper vi betala valsedlar och köra ut dem själva i nästa val. Det är värt otroligt mycket för en organisation som inte kan förlita sig på miljondonatorer...

Om ni fortfarande tvivlar kan ni lyssna på Mian Lodalen som förklarar varför hon kommer skicka Schyman till Bryssel.Här kommer ännu en bra artikel. Läs också: Johanna Look, Berolin Deniz, Lourdes Daza-Gillman, Samuel Kvist, Fumiko Moonstar och Jens O.

2 kommentarer:

Ann-Katrin sa...

Sedan kan man ju dessutom rösta annorlunda i rikstagsval och lokalval än i EU-val. Man kan ju tycka att någon gör bra saker för EU men bara för att man röstar för dem i EU-valet har man inte automatiskt bundit upp sig för att rösta på dem i andra val. Ibland undrar jag om människor har förstått att vi faktiskt har valfrihet i Sverige - för det känns som det är så många som fortsätter att rösta "som de alltid har gjort" av gammal vana. Oavsett vad man tycker om FI är det en jordskredsseger för demokratin om de får till det så att de får vara med och slåss med de etablerade. Bara att de fått valkampanjspengar är stort!
Tack för att du drar uppmärksamheten till orättvisorna!

Rabiatfeminism sa...

Så sant, Ann-Katrin,
I det här fallet röstade jag som i senaste riksdagsvalet, inte helt oväntat. Om Jan Andersson (S)ställt upp och Fi inte funnits hade jag förmodligen för första gången röstat socialdemokratiskt... För Jan A:s idoga försvar för svenska kollektivavtal.