måndag 22 juni 2009

Kritiken mot kvarteret "Negerns" namn hårdnar

Nu har lokalnyheten nått ända upp till riksmedierna... Lantmäteriet märkte att deras skrivelse om att "man bör snarare uppfatta namnet som exotiskt och fantasieggande" istället skulle ha lydit "när kvarteret fick sitt namn på 1800-talet uppfattades det som fantasieggande och exotiskt".

Sådan jävla bullshit! Sanningen är väl snarare att den som författat brevet inte har minsta känsla för vad som är OK eller inte och att detta smittar av sig på myndigheten i fråga. För varför skulle en 1800-talsuppfattning vara ett argument för vad något skall heta idag?

Sitter och funderar över vilka andra skojiga och fantasieggande kvartersnamn vi skulle kunna ha om Lantmäteriet fick bestämma. Kvarteret Lappen. Kvarteret Orientalen? Eller kanske Kvarteret Tattaren? Varför inte Kvarteret Ariern som tidningen Byggvärlden föreslår. Byggvärlden som för övrigt lyckas få Karlstads stadsarkitekt Kerstin Berg att framstå som riktigt blåst när hon på frågan om det bor några negrer i Kvarteret Negern svarar:


"Det bor så vitt jag vet inte fler negrer där än någon annanstans i Karlstad."

Alltså, man skall kanske inte skratta åt detta men det ter sig så absurt att jag faktiskt sitter och småfnissar när jag läser intervjun. Heder åt Stefan Nordberg, journalist på Byggvärlden för hans avslöjande intervju. Till och med Nyamko Sabuni träffar rätt i denna fråga.

Inga kommentarer: