söndag 3 januari 2010

Nyansering i rapporteringen kring vargjakten.

Som prenumerant av Värmlands Folkblad men boende i Stockholm får jag vänta till måndag på lördagstidningen. Tur då att nätet finns. Igår kväll avslutade jag med att läsa VF på nätet och som vanligt är det där man hittar den riktigt bra journalistiken. Till skillnad mot vad man skulle kunna tro av att läsa Stockholmstidningarna så verkar vargjakten i Värmland ha gått som planerat. Man avbröt efter sju fällda djur, då med två påskjutna (sådana man skjutit mot men inte vet om/hur man träffat och ännu inte påträffat.

Uppdatering: I "Ander-organet" rapporterades jakten timme för timme.

Kan det vara så att det folk förfasas över, att så många vargar skjutits första dagen, det som i sociala medier kallts för "slakt" egentligen är det bussigaste sättet att hantera jakten, oaktat att jakten inte är bussig i sig? Gå in, skjut vargarna som skall skjutas och låt sedan resten av dem vara. Istället för att folk skall springa runt i skogen och spåra och skjuta vargar fram till 15 februari (då licensjakten går ut).

Det är inte så ofta jag delar åsikter med bloggaren Per Westberg men han har också läst VF och benar ut juridiken kring frågan om licensjakt på hotade arter.

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Vill bara instämma å det bestämdaste. Det är det humanaste sättet. Och jag tror att den massiva opinionen beror på Walt Disney. Att man ser vargen som ett mysdjur, och inte alls som en blodtörstig dråpare (ett av de få rovdjur som dödar långt mer än den kan äta).
Men för den som sett en fårhage som besökts av en varg är det en annan sak. Och lite kan det naturligtvis bero på att det mentala avståndet mellan stad och land vuxit!
Men tack för en klok synpunkt

Rabiatfeminism sa...

Ja framförallt frågar jag mig hur dom som hellre vill ha professionella "yrkesmördare" från nån myndighet att skjuta vargarna. Istället för de som jagar hela året, hela livet. Dessa myndighetspersoner skall då inte få vara jägare. Alltså anser djurvännerna att det är bättre att vargarna skjuts av personer med jaktlicens men som inte jagar på fritiden. En absurd tanke för mig. Är det poliser eller militärer (utan jaktvana) man vill ha ute i skogen?