lördag 9 januari 2010

Man getingstucken vid villa

Här ser vi en bild tagen av Örebro-Kurirens ("Kurrens") fotograf sommaren 1991. Ambulans och brandkår har tillkallats till en villa i Lillån utanför Örebro. Åtföljda av Kurrens och Nerikes Allehandas ("Allehandas") fotografer och, möjligen, reportrar. En man har blivit getingstucken och behöver vård. Ambulanspersonalen klarar inte av att få ner honom från den byggnadsställning han befinner sig på utan får hjälp av brandkåren med en skylift. På bilden syns mannen hängande mellan brandmännen i skyliften.
Så långt var historien densamma i de två tidningarna och bilderna ljuger inte. Låt oss nu se vad de två konkurrenterna skrev denna sommardag i början av 1990-talet.

Kurren: En man, 45 år, har fått ett getingstick i halsen då han målade sin villa i Lillån.

Allehanda: En man, 35 år, har blivit getingstucken i halsen när han höll på att brädfodra en villa. Möjligen, spekulerar tidningen, berodde det på att mannen stört en geting som hållit till innanför brädorna.

Så långt två ganska lika historier med några skillnader, åldern på den getingstuckne och vad mannen i fråga höll på med. Nu till sanningen, direkt från mannen som precis som artiklarna säger klarade sig bra. (Förutom att han tappade medvetandet och var tvungen att ges en adrenalinspruta och sjukhusvård för att överleva.)

Han var 35 år gammal denna torra sommar. Villan tillhör dock hans far, vilken han hjälpte med brädfodring. Så långt har Allehandas reporter lyckats bra i sitt uppdrag medan Kurren missuppfattat åldern med tio (!) år, trodde att det var mannens eget hus och dessutom måste ha sett färgburkar där inga sådana fanns. Om nu en reporter varit på plats. Det kan ju ha varit fotografen som stod för storyn.

Sen till Allehandas spekulation om hur getingsticket gick till. Mannen i fråga befann sig på byggställningen iklädd trasiga jeans. En geting kröp då in innanför byxknäet. När mannen satte sig ner och byxorna klämde åt kring getingen stack denne mannen. Den getingstuckne hann sedan klättra ner, berätta för sin far att han blivit getingstucken, och sedan klättra upp för att fortsätta jobbet. Han kände sig då snurrig och satte sig ner för att inte ramla ner.

Samtidigt kom fadern ut ur garaget och såg sin son ligga på ställningen. Han klättrade upp och förstod att det rörde sig om en anafylaktisk chock och skrek åt mannens mor att ringa ambulans. I huset fanns också mannens systersöner, 2,5 och 4 år gamla som togs omhand av sin morfar när mormor följde med morbror till regionsjukhuset.

Sålunda, 35-årig man, vid villa, getingstucken, på byggställning. Men inte i halsen, inte 45 år gammal, inte vid sin villa. Och getingen gick inte till attack på grund av att den blev störd utan på grund av att den höll på att bli ihjälklämd mellan mannens knä och jeans.

Hur det i övrigt gick för getingen minns dock ingen.

Inga kommentarer: