onsdag 27 januari 2010

Kulturmarodörerna på Karlstad kommun

Jag blir galen! Vid Stora Torget i Karlstad har kommunens bygglovshandläggare Bengt Lagerqvist gett sitt godkännande till byggherren Akelius att blåsa ut ett 1920-talshus fullständigt. Ut med paradvåningarnas blyspröjsade glasdörrar, parkettgolv, spröjsade fönster och fina snickerier. In med gips och plast. Så har man gjort även här i Jönköping i det gamla Kålgårdenområdet där husen på utsidan ser lockande ut men när man kliver in blir man bara deprimerad av hur okänsligt dom renoverats. (Kolla till exempel in köket i denna, annars hyfsat välbevarade lägenhet. Just nu hittar jag inget av de värre exemplen för att illustrera detta.)

Lagerqvists chef Marie Eddeborn påstår i Svenska Dagbladet att anledningen till att Lagerqvist inte ens besiktigat huset innan man rev ut inredningen, bara tittat på det från gatan, är att man har ont om tid. Och kommunens antikvarie var föräldraledig. Och egentligen är det byggherrens fel.

BULLSHIT! Erkänn att ni är inkompetenta och lata! Det handlar om en fastighet som ligger mitt i Karlstad, vid Stora Torget där de flesta människor med jobb i innerstan passerar, äter lunch eller tar bussen varje dag. Nu ligger iofs Stadshuset en bit bort på Drottninggatan men det tar högst tio minuter för Lagerqvist att till fots gå till torget. Om han haft tid att gå dit för att titta på husets utsida har han också tid att gå in och titta på huset. Det bör till och med ingå i jobbet som bygglovshandläggare. Samt att skaffa fram en annan antkvarie.

Men det är ju inte där skon klämmer egentligen. Utan det är helt enkelt så att kommunen är otroligt flata mot byggherren och drivs av en önskan att skaffa nya lägenheter, som givetvis blir billigare om man gör en total gips- och plastombyggnad än om de där kulturmänniskorna skall komma in och ställa krav på hur man skall bevara detaljer som blyspröjs och parkettgolv.

Men att skylla på någon annan, eller att handläggaren i fråga inte har en timme till övers för ett besök i huset i fråga, det är rent skitsnack. Stå istället för att ni inte bryr er om bevarandet av kulturvärden!

Inga kommentarer: